Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blad w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sm0key
mam takie zapytanie

1. SELECT Id_nasze, IDFAK, NAZWA, DATA , Netto22 + Netto7 + Netto0 + Netto3 AS Suma_nt, Netto22 * 1.22 + Netto7 * 1.07 + Netto3 * 1.03 + Netto0 AS Suma_br , idf , nazwa2
  2. FROM `faktury` , kontrah WHERE kontrah.id = faktury.idk AND nazwa LIKE '%transportowe%' AND Suma_br LIKE '%1023%'

i wywala mi bład ::

nie udało sie okreslic ilosci rekordów :: Unknown column 'Suma_br' in 'where clause'
i jak mam wpisac zapytanie aby uzyc kolumny Suma_br questionmark.gif
nospor
No i to jest wlasnie takie dziwne, ze mysql tego nie widzi. W takich przypadkach trzeba recznie jeszcze raz w warunku to powtorzyc. bezsens, ale cóż
  1. SELECT Id_nasze, IDFAK, NAZWA, DATA , Netto22 + Netto7 + Netto0 + Netto3 AS Suma_nt, Netto22 * 1.22 + Netto7 * 1.07 + Netto3 * 1.03 + Netto0 AS Suma_br , idf , nazwa2
  2. FROM `faktury` , kontrah WHERE kontrah.id = faktury.idk AND nazwa LIKE '%transportowe%' AND (Netto22 * 1.22 + Netto7 * 1.07 + Netto3 * 1.03 + Netto0) =1023

pozatym wartosc liczbowych nie porownuje sie poprzez like
Sm0key
Pomoglo winksmiley.jpg
DeyV
Nowsze wersje MySQL już to widzą..

A zamisat tego, można skorzystać z HAVING, gdzie już zawsze podajesz symboliczna nazwę kolumny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.