Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UTF-8 w Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Konio
Witam,

Podobne (aczkolwiek nie identyczne) problemy byly juz opisywane w innych watkach. Jednak ich przestudiowanie nie pozwolilo mi na rozwiazanie mojego problemu.

Chodzi o polskie znaki w phpmyadminie.
MySQL 4.1.12-standard-log

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Language: UTF-8 Unicode (utf8)

Strona/skrypty chodza na UTF-8, powrownywanie jak widac jest ustawione na UTF-8.

Wczesniej wszystko dzialalo na iso-8859-2.

Nie problem w tym, ze strona wyswietla sie blednie. Jest OK, sa polskie znaki.

Problem jest w samym phpmyadminie oraz np w skrypcie eksportu do excela, gdzie polskie znaki sa kodowane krzakami (w excelu powodujacymi bledy).

Dlaczego w phpmyadminie polskei znaki sa krzakami typu "Strona główna"?
Nawet, gdy dla samej tabeli i komorek ustawilem porownywanie na UTF-8.

Czy oprocz zmiany typu porownywan powininem dokonac konwersji danych?

Bede wdzieczny za pomoc.
sobstel
wątek tego typu zakladany srednio 1-2 na tydzien. poszukaj na forum.
Konio
Dostalem kilka maili czy i w jaki sposob sobie z tym poradzilem.
Problem moj polegal na tym, ze w danym momencie nei posiadalem odpowiedniej ilosci czasu na wyszukanie potzrebnej informacji a na forum widzialem tylko posty podobne do tego wyzej "Bylo, bylo..." (do dalszych sie nie dogrzebalem).

Tak wiec zaczalem konwertowac dane w bazie funkcja pl_znaczki z flashzone.pl wrzucajac do niej tresc z zakodowanymi znakami. Dzieki temu w bazie mialem krzaki, co czasem sprawialo problem. Okazuje sie, ze byla to glupota, gdyz w funkcji laczacej sie z baza trzeba bylo jedynie dac cos takiego:

mysql_connect();
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
mysql_query("SET CHARACTER SET 'utf8_polish_ci'");

Dzieki temu mozna baze miec w dowolnym kodowaniu. Obecnie wrocilem do latin2 ale aby odciazyc serwer (konwersja odbywa sie w locie) zmienie w bazie kodowanie wedlug opisu ze strony:
www.zhr.pl/info/1657/

#########
Szukalem, ale nie znalazlem takiego przypadku ani rozwiazania konkretnego.
Przewaznie chodzi o to, ze na stronie sie pl znaki komus nie wyswietlaja bo ma inne kodowanie niz powinien, co w tym wypadku nie daje rozwiazania.

DODANE
Dla zainteresowanych tematem to rozwiazanie mi pomoglo
www.zhr.pl/info/1657/

PS Czy tylko mi sie wydaje, ze odpowiedzi jakie daje 'Sopel' prowadza do tego, ze forum staje sie bezuzyteczne, a osoby przegladajace archiwum w poszukiwaniu poroblemow, widzac odpowiedz typu "bylo" na inetresujacy ich post decyduja sie w koncu zadac pytanie, gdyz kazdy znaleziony post na temt jest bezuzyteczny.

Moze zrobic watek FAQ skoro pytanie sie tak czesto powtarza.
boya
fajnie ale ten manual nie istnieje
macem
Należy więć podawać link do danego tematu który już był.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.