Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]relacje (pytanie poczatkujacego)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
nu_moon
Witam!

Mam do Was male pytanie a w zasadzie dwa. W php/SQL jestem raczej osoba poczatkujaca i potzrebowal bym odpowiedzi na kilka pytan.

Pierwszym jest relacja w MySQL.
Znam relacyjne bazy danych w teorii, stad tez moje rozwiazanie problemu relacji w SQL bylo takie :

powiedzmy ze mamy 2 tabele:

tabela_oferty

id - int
marka - int
cena - int

i tabela druga

tabela_marki

id - int
marka - char

Powiedzmy ze tabela_marki jest wyk. do pzrechowywania nazw marek samochodow (w postaci ciagu znakow), a tabela_oferty definuje oferty czyli marke i cene.
Wystepuje tutaj relacja jeden-do-wielu miedzy tabelami. Do tej poty po prostu odczytywalem wartosc pola id w tabeli 'tabela_marka', i wpisywalem jego zawartosc recznie do tabela_oferty w pole 'marka'.

Pytanie - czy takie rozwiazanie jest sensowne (puki co dziala na dosc skomplikowanym systemie tabel).

pytanie 2. czy w mysql istnieje jakis sposob zdefiniowania relacji (na poziomie baz danych) czy realizuje sie je w taki 'magiczny ' sposob jak to zrobilem w zamieszczonym przykladzie.
SongoQ
Cytat
Pytanie - czy takie rozwiazanie jest sensowne (puki co dziala na dosc skomplikowanym systemie tabel).

Skomplikowanym, napisales wyzej teorie chyba to wyjasnia co i jak.

Cytat
pytanie 2. czy w mysql istnieje jakis sposob zdefiniowania relacji (na poziomie baz danych) czy realizuje sie je w taki 'magiczny ' sposob jak to zrobilem w zamieszczonym przykladzie.

Magiczne moze byc cos innego a nie SQL, to wszystko jest logiczne a nie magiczne. Jesli rozumiesz teorie to teraz kwesita przelozenia tego na SQL i nic innego. Jesli teorie znasz to teraz zapraszam do nauki SQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.