Snoopy
5.02.2006, 12:29:37
Witam.
Mam taki problem. Mam pewien obrazek ktorym jest "mapa". Jest to w znaczniku input type='image' wiec po kliknieciu, przesylane sa wspolrzedne tego klikniecia.
Oprocz mapki pojawiaja sie na niej kropki reprezentujace "graczy". I bajer polega na tym ze taki "gracz" moze sobie klikac po wszystkim gdzie pragnie. A zalezaloby mi zeby nie mogl np. kliknac w miejsce gdzie jest narysowane jezioro.
Myslalem zeby nalozyc jeszcze jedna warstwe np. z obrazkiem jeziorka i naniesc ja na faktyczne jeziorko. Byloby w tym wypadku "przykryte" i nie mozna by kliknac na mapke w tym miejsu.
Jednak kazdy obrazek jest kwadratowy a jeziorko jak by nie patrzec jest bezksztaltne, jak wiec pogodzic fakt iz jeziorko winno byc niedostepne ale jego brzeg jak najbardziej.
Zawiłe?
ActivePlayer
5.02.2006, 12:35:48
sprawdz jak zachowuje sie przezroczysty gif. mozetak wykombinujesz. nawiasem mowiac budujesz samolot z desek.
Snoopy
5.02.2006, 12:41:41
samolot z desek... ja przynajmniej cos wykombinowalem, a co bys ty proponował oprocz krytyki?
BTW: z gifem nie zadziala. po prostu bedzie widac co jest pod spodem ale i tak nie bedzie mozna kliknac.
ActivePlayer
5.02.2006, 13:03:28
@Snoopy okreslone technologie są przeznaczone do okreslonych celów. Do tego co Ty chcesz osiągnąc java byla by zdecydowanie lepsza. I nie odbieraj tego jako krytyke, tylko porade.
Więc chyba nie pozostało Ci nic tylko przerobic mape na bardziej kwadratową lub zamienic input na img i wstawic mape linków.
Snoopy
5.02.2006, 14:52:45
mapa linkow? mozesz cos wiecej o tym napisac bo nie spotkalem sie z tym jeszcze
ActivePlayer
5.02.2006, 15:19:45
Snoopy
5.02.2006, 15:31:16
tylko ze to jednak nie jest to czego szukam :/ zreszta jesli chcesz wiedziec dokladnie o co mi chodzi to zapraszam na
moja stronemoze bedziesz wiedzial o co mi chodzi. Wyobraz sobie ze cały obszar nr. 5 to teren na ktory nie powinno byc mozliwosci "kliknięcia".
seaquest
5.02.2006, 17:59:57
Złe forum. Przenoszę na "Po stronie przeglądarki"
Snoopy
5.02.2006, 18:49:17
no dobra moze faktycznie zle forum...
ale jak to jest ze nikt nie wie jak mi pomoc?

edit
Dobra sorki ze dupe zawracalem... poczytalem o tym <MAP> i juz wiem ze to jest to... musze tylko obcykac jak wpisywac wspolrzedne ale z tym sobie poradze

thx!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.