Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warstwy obrazki itp.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Snoopy
Witam.

Mam taki problem. Mam pewien obrazek ktorym jest "mapa". Jest to w znaczniku input type='image' wiec po kliknieciu, przesylane sa wspolrzedne tego klikniecia.

Oprocz mapki pojawiaja sie na niej kropki reprezentujace "graczy". I bajer polega na tym ze taki "gracz" moze sobie klikac po wszystkim gdzie pragnie. A zalezaloby mi zeby nie mogl np. kliknac w miejsce gdzie jest narysowane jezioro.

Myslalem zeby nalozyc jeszcze jedna warstwe np. z obrazkiem jeziorka i naniesc ja na faktyczne jeziorko. Byloby w tym wypadku "przykryte" i nie mozna by kliknac na mapke w tym miejsu.

Jednak kazdy obrazek jest kwadratowy a jeziorko jak by nie patrzec jest bezksztaltne, jak wiec pogodzic fakt iz jeziorko winno byc niedostepne ale jego brzeg jak najbardziej.
Zawiłe?
ActivePlayer
sprawdz jak zachowuje sie przezroczysty gif. mozetak wykombinujesz. nawiasem mowiac budujesz samolot z desek.
Snoopy
samolot z desek... ja przynajmniej cos wykombinowalem, a co bys ty proponował oprocz krytyki?

BTW: z gifem nie zadziala. po prostu bedzie widac co jest pod spodem ale i tak nie bedzie mozna kliknac.
ActivePlayer
@Snoopy okreslone technologie są przeznaczone do okreslonych celów. Do tego co Ty chcesz osiągnąc java byla by zdecydowanie lepsza. I nie odbieraj tego jako krytyke, tylko porade.

Więc chyba nie pozostało Ci nic tylko przerobic mape na bardziej kwadratową lub zamienic input na img i wstawic mape linków.
Snoopy
mapa linkow? mozesz cos wiecej o tym napisac bo nie spotkalem sie z tym jeszcze
ActivePlayer
http://www.w3schools.com/tags/tag_map.asp tutaj mozesz poczytać o tym.
Snoopy
tylko ze to jednak nie jest to czego szukam :/ zreszta jesli chcesz wiedziec dokladnie o co mi chodzi to zapraszam na moja strone
moze bedziesz wiedzial o co mi chodzi. Wyobraz sobie ze cały obszar nr. 5 to teren na ktory nie powinno byc mozliwosci "kliknięcia".
seaquest
Złe forum. Przenoszę na "Po stronie przeglądarki"
Snoopy
no dobra moze faktycznie zle forum... biggrin.gif
ale jak to jest ze nikt nie wie jak mi pomoc? sad.gif

edit biggrin.gif
Dobra sorki ze dupe zawracalem... poczytalem o tym <MAP> i juz wiem ze to jest to... musze tylko obcykac jak wpisywac wspolrzedne ale z tym sobie poradze biggrin.gif thx!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.