Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem i sortowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
The Night Shadow
$zapytanie = "SELECT LEFT(tresc,500) AS tresc, tytul, rok, ms, miesiac, dzien, godz FROM notki ORDER by rok, ms, dzien, godz ".$sortowaniejak."";

Dlaczego sortuje odwrotnie tylko według godziny. Tzn. jeśli pojawi się ta sama data z róznymi wyłącznie godzinami wtedy sortowanie odbywa się na poziomie gozin.

Zamiast ".$sortowaniejak." pojawia się DESC lub nic
mike
Wywal pola rok, ms, miesiac, dzien, godz i wstaw jedno data i daj jej typ pola DATETIME nie będziesz miał problemu.

A poza tym co w tym dziwnego że sortuje po godzinie dopiero jak reszta jest taka sama questionmark.gif
The Night Shadow
Zalezy mi na tym by nie było pola data tylko miesiące

Masz listę tak

02 stycznia 2006 godz.: 22:00
02 stycznia 2006 godz.: 22:43
03 stycznia 2006 godz.: 23:20

Przy odwrotny sortowaniu 3 powinien być na początku, a 02 i 02 powinny być odwrócone. Sortuje tylkow obrębie godzin. Tzn dla DESC lub ASC zamienia miejscami tylko dane z o2 stycznia
mike
Cytat(The Night Shadow @ 2006-02-25 22:08:34)
Przy odwrotny sortowaniu 3 powinien być na początku, a 02 i 02 powinny być odwrócone. Sortuje tylkow obrębie godzin. Tzn dla DESC lub ASC zamienia miejscami tylko dane z o2 stycznia

Jest różnica pomiędzy:
  1. ... ORDER BY rok, ms, dzien, godz DESC

a
  1. ... ORDER BY rok DESC, ms DESC, dzien DESC, godz DESC

I naprawde polecam zamienić to na jedno pole.
Po co Ci w bazie miesiąc po polsku?
Zawsze przy wyświetlaniu możesz określić sposób podawania daty. Jest to bardziej elastyczne.
The Night Shadow
Dlatego, że tworze funkcje wywietlania atykułów z konkretnego miesiąca, dnia roku przedziału czasowego...

Dzięki za podpowiedź

A że jest to barzdiej elsatyczne wiem. Ja jednak tworzę bardzo sztywną wizualnie stronę. I tu niewazne jest czy coś jest elastyczne czy nie. Ma wygądać tak jak ma wyglądać i możliwości zmian są mniej ważne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.