kuki_pol
7.03.2006, 14:28:56
a chocdzi mi o to ze przy robieniu sklepu internetowego kazda kategoria czyli np. procesor plyta itp ma swoja tabelke a w niej kolumne o nazwie id_produktu i chodzi mi ze przy dodawaniu podzespolu do obojetnie jakiej tabeli zeby id_produktu roslo (np 1 id w procesorach 2 id w karta graf) kolega wspominal mi ze chodzi tu o sortowanie zapytan do bazy ale nie powiedzial wiecej bo nei pamietal
Niesteyt - w Mysql nie ma wbudowanego mechanizmu, ktory by na to pozwalał.
W związku z tym trzeba go "zasymulować" - przechowując wartość największego id_obiekt gdzieś w systemie, np. w innej tabeli.
A podczas dodawania po prostu odczytywać tą wartość, narzucać id w tworzonej tabeli, a następnie zwiększać określoną wartość.
Swoją drogą - w takim przypadku zastanowilbym się, czy nie warto by jednak było zrobić tabeli "słownika", która przechowywałaby zarówno id obiektu, jak i informację, jakiego typu jest to obiekt - czyli czy jest to płyta, czy dysk..
A jeszcze lepsze rozwiązanie, to zmiana bazy na PgSQL - a tam bedziesz mógł definiować dowolną sekwencję, i wykorzystwać ją jak tylko bedziesz miał ochotę.