Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php a serwer linuxa
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
mlody1982
Moja praca mgr. związana jest z Linuxem a dokładnie serwerem linuxowym. Chodzi o zdalne zarządzanie serwerem z innego komputera. Chciałem rozwiązać to za pomocą C++ ale zastanawiam się nad php.

Czy możliwe jest obsługiwanie takich rzeczy jak konta, procesy itp. z poziomu php?

Czy moge zalogować się z innego hosta jako root i administrować w podstawowym zakresie dzięki skryptom php?

Jestem wdzięczny za wszystkie ew. podpowiedzi.
Jabol
Jasne, że jest możliwe. Wystarczy, że apache będzie działał z uid=0. Nie wiem, czy to jest możliwe (czy apache to akceptuje), ale podejrzewam, że da się to gdzieś włączyć w konfiguracji. A jeżeli chodzi o php to zainteresuj się rozszerzeniami pcntl oraz posix.
simemo
Można odpalić apache z uprawnieniami root'a, wówczas interpreter php będzie miał pełne możliwości działania w systemie, jednak jeżeli już mówimy tu o jakimkolwiek zarządzaniu, to w ten sposób dajemy doskonałą furtkę to pozarządzania sobie naszym systemem przez złośliwych lub nieodpowiedzialnych userów smile.gif - odradzam. Apache powinien byc odpalony w chroot i to jeszcze z minimalnymi uprawnieniami, wtedy możemy mówić o poważnym systemie

Wspominałeś coś o C++ - dlaczego nie zadziałasz w C++ Builderze? Licencja na personal'a jest free, a możliwości komunikacji potężne. Masz tam właściwie wszystko co potrzebne do zakodowania transmisji, już nie mówiąc o szubkości działania.

Pozdrawiam.
Jabol
Dobrze zakodowany skrypt php też będzie działał bezpiecznie, nawet z uprawnieniami roota. Są takie same szanse, że jest jakaś dziura w naszym skrypcie php/apachu, jak i w zakodowanym przez nas programie w C++.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.