Wiem, że oklepany temat, szukałem w archiwalnych postach, ale nic podobnego nie znalazłem, nie tak dawno (kilka tygodni temu) zmieniałem bazę danych i ta nowa pokazywała wszystko dobrze. Przedwczoraj otwieram stronkę i patrzę występują krzaczki

Polskie litery mają taką postać:
ĂŞ - ę
Ăł - ó
Ăą - ń
Âł - ł
Âą - ą
ÂŚ - ś
ĂŚ - ć
Âź - ź

Może komuś takie coś się przytrafiło i wie jak to odkręcić?

Ustawienia bazy danych w phpmyadmin 2.7.0 (MySQL5.0) - korzystam z bazy danych na zewnętrznym serwerze:

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: UTF8_general_ci

w tabelach mam przeważnie(metoda porównywania napisów): latin1_swedish_ci; ale również w niektórych latin2_bin (kiedyś przytrafiły mi się krzaczki w postaci znaku zapytania[?] i coś już tam zmieniałem - nie wiem jaki był system kodowania znaków na tym serwerze i czy coś nie pozmieniali admini tego serwera baz danych?

Próbowałem już zmieniać system porównań mojej bazy na: latin2_bin, utf8_polish_ci, latin2_general_ci - i nic z tego. Jeżeli próbuję dodać jakąś informację na stronę z poziomu przeglądarki to nie przyjmuje wpisów do bazy zawierających polskie litery.
Może udzieli mi ktoś jakiejś wskazówki (jestem początkujący w temacie php i sql). sad.gif