Może problem dla coniektórych wyda się błachy ale naszukałem się troszkę na Forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Patrzyłem czy to może nie UNION pomoże ale nie pomorze bo to są inne tabelki a chce wyciągnąć dane z kilku tabel relacyjnych.
Mam takie zapytanie:
  1. SELECT kierunki_studiow.nazwa, wydzial.skrot, rok_akademicki.rok_akad, program_nauczania.rok, lista_przedmiotow.nazwa rodaj_zajec.nazwa_rodzaju, war_otrzym_wpisu.nazwa
  2. FROM lista_przedmiotow,
  3. program_nauczania.war_otrzym_wpisu INNER JOIN wydzial ON program_nauczania.id_wydzial=wydzial.id INNER JOIN kierunki_studiow ON program_nauczania.id_kierunek=kierunki_studiow.id INNER JOIN rok_akademicki ON program_nauczania.id_rok_akad=rok_akademicki.id INNER JOIN war_otrzym_wpisu ON war_otrzym_wpisu.id=lista_przedmiotow.id_war_otrzym_wpisu INNER JOIN rodzaj_zajec ON rodzaj_zajec.id=lista_przedmiotow.id_rodz_zaj

Pewnie można by je jakoś zoptymalizować ale nie wiem czemu wyświetla mi błąd że:
Kod
tabela/alias nie są unikalne 'war_otrzym_wpisu'

Próbowałem wszystkie nazwy tabel i kolumn złapań w `` ale to też nic nie daje, szukałem na forum o złączaniu trzech tabel ale rzaden przykład nie okazał się pomocny do samodzilnego rozwiązania problemu, patrzyłem też do podzapytań ale nie wiem dokładnie jak mógł bym je zastosować w rozwiązaniu tego problemu.

Mam takie oto tabelki:
lista_przedmiotow
id|skrot|nazwa|id_rodz_zaj|id_war_otrzym_wpisu|

program_nauczania
id|id_kierunek|id_wydzial|id_rok_akad|id_przedmiot|

rodzaj_zajec
id|nazwa_rodzaju|status

oraz
war_otrzym_wpisu
id|skrot|nazwa

w tabelkach wydzial, kierunki_studiow, rok_akademicki itd sa te pola ktore wybieram w selecie.
Plus jeszcze pare z ktorych w tym zapytaniu nie korzystam.
Wszystkie id_ to klucze obce odnoszace sie do tabeli ktorych nazwe sugeruja.

Chcial bym jednym zapytaniem wyswietlic z tabeli lista przedmiotow jego nazwe warunek otrzymania wpisu, rodzaj zajec - dotad radze sobie bez klopotu ale gddy chce dodac pola kierunek studiow, wydzial, i rok akadmeicki to zaczynaja sie szobki, udalo mi sie utworzyc zapytanie ktore wyswietla same identyfikatory tych pol ale juz zeby za pomoca inner joinow wyswietlic ich nazwy to klapa - stanalem na tym co podalem na gorze topicu.

Bardzo prosze o pomoc.
Z gory dziekuje i pozdrawiam Wszystkich

EDIT:...........................................................................
.............

Bardzo dziekuje Wszystkim za "pomoc", udalo mi sie rozwiazac problem - mozna skasowac ten bardzo rozwojowy Topic winksmiley.jpg

odp:
  1. SELECT lista_przedmiotow.nazwa AS przedmiot, war_otrzym_wpisu.nazwa AS war, rodzaj_zajec.nazwa_rodzaju AS rodzaj, kierunki_studiow.nazwa AS kierunek, wydzial.skrot AS wydz, rok_akademicki.rok_akad, rok
  2. FROM lista_przedmiotow
  3. INNER JOIN rodzaj_zajec ON lista_przedmiotow.id_rodz_zaj=rodzaj_zajec.id INNER JOIN war_otrzym_wpisu ON lista_przedmiotow.id_war_otrzym_wpisu=war_otrzym_wpisu.id INNER JOIN program_nauczania ON lista_przedmiotow.id=program_nauczania.id_przedmiot INNER JOIN kierunki_studiow ON kierunki_studiow.id=program_nauczania.id_kierunek INNER JOIN wydzial ON program_nauczania.id_wydzial=wydzial.id INNER JOIN rok_akademicki ON program_nauczania.id_rok_akad=rok_akademicki.id ORDER BY lista_przedmiotow.nazwa, war, rodzaj