devint
10.05.2006, 13:32:01
hej
do tej pory zawsze robilem przekierowania na stronke uwazana za glowna firmowa, a
z aliasami nie mialem do czynienia i szczerze mowiac nadal nie widze korzysci a wrecz problemy. W tej chwili mam do czynienia z firma ktora ma alias witryny i nagle po dwoch latach istnienia polowa ich klientow mysli ze witryna com.pl to ich strona a druga polowa mysli ze .pl w tym momencie chca sie porzadnie wziac za promowanie strony, adwords i inne znane techniki wiec musza skupic sie na jednym adresie zeby obnizyc koszty. W moim odczuciu najkorzystniejsze rozwiazanie to po prostu zrobic przekierowanie i promowac sterone docelowa. Bardzo prosze o wszelkie sugestie i naprowadzania. Jesli ktos zna korzysci z aliasow, ktore ja zle rozumiem prosze o rozjasnienie
pozdr
tiraeth
10.05.2006, 21:26:06
Ale że co? Jaśniej poproszę...
devint
19.05.2006, 10:22:56
Tutaj jest artykul firmy hostingowej ktora ma takie rozwiazanie:
A domain alias is a domain name that is aliased to an existing domain name. The alias domain becomes a duplicate or alternative URL for the original, pre-existing domain name.
If example.com is the original domain and example.com.pl is the alias domain, then calling www.example.com.pl from your browser will display the same website as www.example.com.
The same applies to email.
An alias email address can be used for any mailbox on the original domain. Therefore, email to sales@example.com.pl can be used as an alias to sales@example.com. All email to sales@example.com will be collected in the same mailbox as sales@example.com.
Aliased email addresses are automatically set up when you add the domain as an alias, on your control panel.
Removing the alias domain name will not affect the operation of the pre-existing domain name. It will however result in the loss of the alias services, unless the DNS information is updated to refer users to a valid website and mailboxes.
The strategy to register multiple domains and alias all the alternative domain names to the original, is commonly used to protect and or monopolise your business identity on the internet.
w kilku slowach to rozwiazanie aliasow z ktorymi sie borykam powoduje ze tresc jest umieszczona na stronie x.com natomiast alias to y.com - uzytkownik trafia na y.com i wszystkie linki maja postac y.com/cokolwiek i uzytkownik mysli ze oryginalna jest to strona y.com niestety jest w bledzie bo tak na prawde przemieszcza sie po stronie x.com a x jerst tylko wyswietlany jako y. teraz gdy wracamy do marketingu, chodzi o to zeby skupic sie tylko na steronie x.com i zeby wszystko bylo jasne myslalem po prostu o rezygnacji z aliasu w tej formie i zastosowaniu najzwyklejszego przekierowania. Korzysc przedstawiona przez te firme to "monopolizacja" rynku jednak jak dla mnie chyba jednak to jest wada.
Moze teraz bedzie latwiej o sugestie dzieki i sorki ze tyle czsu trwalo uzupelnienie
pozdr
tomekp
25.05.2006, 18:52:31
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o to, że gdy wchodzisz na strone która jest aliasem, tj. y.com to linki mają byż w formacie y.com?option=a... a jeśli na x.com to są w formacie x.com?option=a.
Więc wystarczy, żebyś użył $_SERVER["PHP_SELF"].
Jeśli się mylę to mnie popraw.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.