Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS]Zamknięcie popup i odświezenie okna.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
mokry
Szukałem, nie znalazłem :/

Chodzi mi o coś takiego z czym nie umiem sobie poradzić:

jestem na stronie, otwieram popup, pracuje na nim i przy przycisku input "Zamknij":
1. Popup jest zamykany;
2. Następuje 'odświerzenie/przejście na dany url' strony z której popup został zaladowany.

Bardzo prosze o pomoc, zamknąc okno nie jest trudno "window.close()" czy jakoś tak, ale jak sie odwołać do tej strony co otwarła tego popupa i żądać na niej jakiejś operacji?

Kod
<input type="button" name="saveclose" onClick=" window.close(); window.location.href='strona.php';">

czy takie coś będzie poprawne czy może zamiast window ma być "parent"
Bardzo prosze o pomoc.
erix
Kod
window.location.refresh()
siemakuba
myślę, że chyba lepiej będzie nie onlick i Button, ale dać <form onsubmit="">
co do wywołania akcji na stronie otwierającej popup:

Kod
parent.window.location.href="inna.html"; // przekierowanie do innej lokacji
parent.window.location.refresh(); // odświerzenie okna rodzica

tylko, czy nie lepiej poprostu przekazać wartosci wpisane w pop-upie do formularza / DIVa w oknie rodzica?
Kod
parent.document.getElementById('form_input_docelowy').value = document.getElementById('input_w_popupie').value;

pozdr.
mokry
założenie jest takie:

formularz będzie dodawał wpisy w bazie danych na zasadzie: doda-wyswietli w popupie i tak w kolko. gdy komus sie znudzi wporowadzanie danych daje na zamknij okno a strona macierza zostaje przeładowana lub przekierowana na dany adres.

dokladnie chodzi o skrypt stad:
Temat: Warsztat samochodowy
erix
nie wiem, czy zdarzenie onunload dziala:
Kod
function przeladuj(){
window.opener.location.refresh();
}

window.onunload = przeladuj;

wklep to w popupa
ActivePlayer
eh.

w popupie pierw robisz przeniesienie 'rodzica' a potem zamknięcie - nie odwrotnie. przeciez jak zamkniesz okno to js sie dalej nie wykona. Czyli Twoj kod tylko zamieniasz miejscem close z locationem. przyda sie tez przed window.close(); wklepać parent.focus();
mokry
Okey, po czesci sobie poradzłem. Tzn wszystko ok ale tylko pod IE, pod FF już jest błąd:
strona macierza robi przekierowanie na dana strone ale popup sie nie zamyka. Poniżej daje kod. Może cos poradzicie na to?

Kod
<input type="button" name="saveclose" onClick="opener.location.href='index.php'; window.close();">
siemakuba
moze zamiast window.close() daj self.close(); ?
pozdr.
mokry
dzieki siemakuba, dziala juz tez na FF smile.gif

UpDated 08.06.2006r.:

Okey, więc jeśli ma to komuś pomóc daje poniżej dwa kody dla okien popup.

1. Okienko popup odświerza stronę macierza i zamyka okienko:

1. <input type="button" name="saveclose" onClick="opener.location.href='strona.html'; self.close();">

2. Okienko popup przenosi strone macierza na jakiś Url i zayka okienko
  1. <input type="button" name="saveclose" onClick="opener.location.reload(); self.close();">

Ps. Obydwa dzialaja na IE, FF, Operze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.