Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: auto_increment
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
menic
Mam dziwny problem a właściwie to nie wiem co sie dzieje :?
W bazie danych mam tabele z polem auto_increment ustawione jako tinyint.
W bazie mam 2 rekordy. Jeden z nich ma wartość -1 a drugi 1. I teraz jak dodaje kolejny rekord bez wpisywania żadnej wartości do pola z autoincrement to wpisuje mi zawsze 127 gdzie logicznie rzecz biorąc powinno wpisać 2. I zrobić aby to poprawnie działało??
majkel
zmienic na INT :wink:
menic
To chyba nie to. Wypisuje 127 bo to największa liczba jaką mozna przechowywać w polu tinyint :?
adwol
Cytat
Mam dziwny problem a właściwie to nie wiem co sie dzieje :?
W bazie danych mam tabele z polem auto_increment ustawione jako tinyint.
W bazie mam 2 rekordy. Jeden z nich ma wartość -1 a drugi 1. I teraz jak dodaje kolejny rekord bez wpisywania żadnej wartości do pola z autoincrement to wpisuje mi zawsze 127 gdzie logicznie rzecz biorąc powinno wpisać 2. I zrobić aby to poprawnie działało??

Zmień typ tabeli z MyISAM na InnoDB. MyISAM jest troszkę inaczej realizowany niż reszta handlerów przez co nie wspiera ujemnych liczb w kolumnach z atrybutem auto_increment. Na tabeli InnoDB działa to zgodnie z oczekiwaniami.
menic
Nie ma takiego typu tabeli sad.gif dla MySQL (bynajmniej w phpmyadmin rolleyes.gif )
FiDO
W phpmyadmin moze nie ma, ale w samym mysql'u jest. Nawet chyba juz od dosc dawna, tylko ze musisz najpierw uaktywnic mozliwosc stosowania tego typu tabel. Po szczegoly zapraszam do manuala.
http://www.mysql.com/doc/en/InnoDB_in_MySQL_3.23.html
menic
Z tego co wyczytalem w manualu MySQLto ten typ tabeli to jest coś w rodzaju pluginu i trzeba go dokompilować sad.gif A z reugły takich rzeczy administratorzy systemów nie robią bo to lenie winksmiley.jpg wiec ta opcja z InnoDB odpada sad.gif
Ma ktos jeszcze jakies pomysły, sugestie questionmark.gif
FiDO
Nie używać ujemnych ani zerowych auto_increment'ow...
W manualu jest dosc wyraznie napisane, zeby tego nie robic, bo nie dziala tak jak powinno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.