Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XAJAX + uploading
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
marast78
czy ktoś za pomocą xajaxa wgrywa pliki na serwer z użyciem protokołu HTTP??
mariuszn3
Nie da rady za pomocą ajaxa przesyłać plików.
NetJaro
Można użyć AJAX'a do wgrywania plików - co nawet bardzo fajnie wygląda smile.gif
mariuszn3
taa... a jak się da coś takiego zrobić? Będę wdzięczny za wskazówki smile.gif
xamil
Cytat(NetJaro @ 11.08.2006, 15:03 ) *
Można użyć AJAX'a do wgrywania plików - co nawet bardzo fajnie wygląda smile.gif
Niby jak? Konkrety proszę bo pierwsze słysze, żeby można było wgrywać gdzieś pliki za pomocą ajax'a.
bim2
Oo, ja też chce wiedzieć smile.gif Mozna dokładniej?

PS. Fajna dyskusja, a każdy ciekawy. Jeśli się da przyklejcie temat (moderatorzy, proszę)
mariuszn3
bim2, nie ekscytuj się przedwcześnie, na razie wszyscy czekamy aż NetJaro napisze: 'aa.. wydawało mi się' ;-)
bim2
Nie spuj mi nadzieji, bo super by było uploadowac ajaxem bez refresha ;P Może najlepiej anakin sie wypowie ;P
mariuszn3
Cytat(bim2 @ 11.08.2006, 15:31 ) *
Nie spuj mi nadzieji, bo super by było uploadowac ajaxem bez refresha ;P Może najlepiej anakin sie wypowie ;P

Możesz za pomocą dodatkowej ramki ale nie ajax'a.. jest to nawet bardzo logiczne, czemu nie można za pomocą obiektu xmlHttp - prywatność i bezpieczeństwo. Gdyby było to możliwe ajax'em, mógłbyś wyciągać pliki z komputera użytkownika bez jego wiedzy.
Aczkolwiek da się otworzyć tę funkcjonalność firefoxie, grzebiąc w konfiguracji programu.
NetJaro
Przecież to zwykłe użycie AJAX'a (ja używam advAJAX). Pamiętam jak Łukasz pisał na swoim blogu o tym, dodatkowo tez pisał o progress bar'ach.

Cytat
bo super by było uploadowac ajaxem bez refresha ;P

A końcu po to jest AJAX, zeby nie dawać odświeżenia smile.gif
bim2
Mozesz dac jakiś przykład lub stronę? PS tez działam na advAjax
mariuszn3
NetJaro nie wprowadzaj ludzi w błąd.. jeśli naprawdę myślisz, że jest coś możliwe to podaj konkretny przykład albo link do niego.. a nie pisz, że tak jest, bo gdzieś czytałem albo widziałem smile.gif

Ajax przy uploadowaniu plików jest przydatny tylko do odświeżania paska postępu ale nie prześlesz za pomocą niego pliku. Aby przesłać plik bez odświeżania całej strony musisz użyć ramki (która to będzie odświeżona) a to nie jest Ajax.
bim2
No i Pan NetJaro sie nie oddzywa. Czyżby się mylił?
Balon
och NetJaro co wprowadzasz tutaj ludzi w błąd winksmiley.jpg pomylilo Ci sie z downloadem

http://anakin.us/blog/onprogress-w-operze/
mariuszn3
Balon przeczytaj uważnie o co chodzi, to że progress bar można aktualizować za pomocą ajaxa jest oczywiste i było wspomniane w tym temacie.. sam link bardzo przydatny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.