Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xml] na stronie www ale co 24h aktualizacja
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
gsmphone
Witam,

Raz na dobe generowany jest plik XML zawierajacy ogłoszenia dodane w ciagu 24 godzin od
daty generacji pliku.
Plik XML nazywamy w nastepujacy sposób ogloszenia_ddmmyyyy.xml (ddmmyyyy - format
daty).
Plik generowany np. dzisiaj po pólnocy tj 20.10.2006 zawiera ogloszenia z dnia
poprzedniego. Jego nazwa odpowiada dacie ogloszen w nim zawartych tzn
ogloszenia_19102006.xml

Jak to zrobic zeby ogłoszenia z tych XML były wyswietlane na mojej stronie(codziennie przez 30 dni a potem najstarsze kasoowane)questionmark.gif

Całośc wygląda tak:

Ktoś wchodzi na moją strone i zobaczy tytuł(z pliku xml) np "Sprzedam samochód" wiec klika na to a tam mu sie otwiera dalsza część pliku XML z całym opisem.
Sh4dow
Za mało niewiadomych tutaj jest jak odczytujesz ten plik i jak wyswietlasz, jesli chodzi o php i znalezienie ostatnich 30 plikow to ja ostatnio uzywam funkcji glob" title="Zobacz w manualu php" target="_manual z php ktora znajduje pliki i katalogi weglug jakiegos formatu. Jesli chodzi o odczyt calych danych to moze uzyć XPath aby dotrzec do wezla z danymi o ogloszeniu i odczytac wszystko wtedy. Pod warunkiem ze wiesz ktory to plik. No ale to juz raczej kwestia odpowiedniego oprogramowania.
Jesli mozesz bardziej opisac problem to mozna by troche wiecej poweidziec na ten temat.
A jesli chodzi o kasowanie to po odczycie plikow przez glob" title="Zobacz w manualu php" target="_manual lub readdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual w petli sprawdzic czas stworzenia lub tez po nazwie sprawdzac waznosc i kasowac lub przenosc.
gsmphone
Więc tak:

Codziennie specjalnie dla mojego serwisu jest tworzony plik xml ( http://www.polskagielda.pl/export/motoryza...ia_23102006.xml )
z dziennymi ogłoszeniami.

Chce żeby to wszystko co w tym xml było wyświetlane tu:
http://terazkrakow.pl/index.php?option=com...&Itemid=167
w takiej formie, czyli "tytuł" "cena" "rodzaj" a gdy sie kliknie na tytuł to wchodzi na nową strone i wyswietla reszte informacji.
Czy można takie cos napisac?? Jezeli tak to bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Sh4dow
Oczywiście ze się da. Wyświetlanie całości to poprostu parsowanie tego i wyrzucanie kolejno na ekran. Przy takiej zasadzie najlepiej parsowac to SAX'em (manual)
Natomiast nie wiem dokladnie jak przeprowadzic wybranie odpowiedniego wezła w xml'u.
Mozna by skozystac z XPath, ale z tego co wiem to mozna to uzywac przy parsowaniu DOM'em. Musiałbyś poszukac.

Inną metodą przy wyświetlaniu uzyć naprzyklad XSLT czyli szablonów formatujących xml'a, który mozna przetworzyć na html
Moze to ci pomoze w3schools
gsmphone
Witam,

A pomożesz mi w tym... bo ja jestem w tym temacie kompletnie zielony sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.