Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie a indexy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
nospor
Hejka, mam tabelke (100 tys. rekordow). Robie na niej selecta, bez zadnego sortowania. Czas wykonania - 0.03s. Szybko smile.gif
Dodaje teraz sortowanie po dacie: order by data. czas wykonania - 2,5s. bardzo wolno.
No to sobie mysle: nie ma indexu - dlugo sortuje. zakladam wiec index na pole data, odpalam selecta. czas wykonania - 2.5s. Co jest? mam index, wogole nie jest brany pod uwage. Robie explain - index nie jest uwzględniony. wymuszam wiec index w selec poprzed dodanie
  1. /*+ INDEX (rejestr_aktywnosci_systemu RASYSTEMU_INDEX_DATA) */

czas wykonania 2.1s. explain pokazuje ze niby wzial ten index, ale dalej to nedznie wyglada.
Pytanie: czy w oracle te indexy są na cos potrzebne? Chodzi mi glownie o sortowanie. Sortowanie bedzie u mnie mocno wykorzystywane, tabela bedzie rosla w zastraszajacym tempie, i za 2 miechy dojdzie do tego, ze nie bedzie mozna wogole stronki odpalic bo skonczy sie czas wykonywania skryptu. Czy mozna jakos sensownie wykorzystac te indexy?

edit: dobra, nagle dostal kopa i smiga az milo... zalamka. smile.gif
SongoQ
NIe zawsze optymalizator bierze sobie index do zapytania ale hint zawsze wymusi.
Mozesz napisac co zrobiles ze zadzialalo? Czy tak po prostu sam z siebie?
nospor
Cytat
Mozesz napisac co zrobiles ze zadzialalo? Czy tak po prostu sam z siebie?
No wlasnie nic nie zrobilem dodatkowego. Dalem se luz na chwile bo mnie juz to wnerwialo, za jakis czas musialem wejsc na stronke i.... dziala. Juz nawet bez tego wymuszania indexu, sam chwyta.

[tu cos bylo jeszcze na temat oracla, ale ucialem by sie nie rugac na forum winksmiley.jpg]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.