Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie polecenie na przedzial datowy wpisywany z klawiatury?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
beciaa19
Hej wam,

Jestem tu pierwszy raz, moze ktos mnie wspomoze?

Jakie polecenie w SQL+ nalezy wpisac, by zliczaly sie dane z przedzialu 2 dowolnych dat wpisywanych z klawiatury? SELECT &to_date...................BETWEEN............ questionmark.gif?
Nie mam pojecia.

Na przyklad mamy kolumne: ZAWODNICY i kolumne NAGRODY. Kazdy zawodnik dostal pewna ilosc nagrod w latach. Jak napisac polecenie liczace ile nagrod zostalo przyznanych miedzy dowolnymi datami wpisywanymi z klawiatury?

Dzieki z gory za pomoc,

Pozdrawiam
Beata
skowron-line
  1. SELECT count(nagrody) WHERE DATA BETWEEN 10-10-00 AND 10-10-02 AND zawodnik = "nazwa"

ale nie dam sobie za to poobcinac konczyn wiec jak cos to niech ktos mnie poprawi
ww-06
Cytat(beciaa19 @ 21.01.2007, 04:01:19 ) *
Hej wam,

Jestem tu pierwszy raz, moze ktos mnie wspomoze?

Jakie polecenie w SQL+ nalezy wpisac, by zliczaly sie dane z przedzialu 2 dowolnych dat wpisywanych z klawiatury? SELECT &to_date...................BETWEEN............ questionmark.gif?
Nie mam pojecia.

Na przyklad mamy kolumne: ZAWODNICY i kolumne NAGRODY. Kazdy zawodnik dostal pewna ilosc nagrod w latach. Jak napisac polecenie liczace ile nagrod zostalo przyznanych miedzy dowolnymi datami wpisywanymi z klawiatury?

Dzieki z gory za pomoc,

Pozdrawiam
Beata

Rozumiem, że istnieje jakieś pole z datą otrzymania tych nagród typu date - niech się nazywa data_otrzymania, a daty z klawiatury to "od" i "do" wtedy:
w klauzuli where zapytania należałoby np. wpisać coś takiego:
where data_otrzymania>='$od' and data_otrzymania<='$do'
beciaa19
Cytat(ww-06 @ 21.01.2007, 11:52:56 ) *
Rozumiem, że istnieje jakieś pole z datą otrzymania tych nagród typu date - niech się nazywa data_otrzymania, a daty z klawiatury to "od" i "do" wtedy:
w klauzuli where zapytania należałoby np. wpisać coś takiego:
where data_otrzymania>='$od' and data_otrzymania<='$do'

Hej,

Dzieki za info, ale wydaje mi sie, ze to polecenie nie policzy miesiecy miedzy tymi datami, tylko pokaze daty z tego przedzialu.
Co wy na to?

Betty
ww-06
Cytat(beciaa19 @ 22.01.2007, 19:02:28 ) *
Hej,

Dzieki za info, ale wydaje mi sie, ze to polecenie nie policzy miesiecy miedzy tymi datami, tylko pokaze daty z tego przedzialu.
Co wy na to?

Betty

No ale o policzeniu miesięcy nic wcześniej nie napisałaś, więc opisz dokładnie o co Ci chodzi?questionmark.gif
To polecenie pokaże dowolne dane z zakresu dat od..do, tylko zdecyduj się które chcesz pokazać np.:
select * from tablica where data_otrzymania>='$od' and data_otrzymania<='$do' order by data_otrzymania
wybierze wszystkie pola z tablicy o nazwie "tablica" w porządku "data_otrzymania".
Stosując $wiersz=mysql_fetch_array($wynik) możesz w tablicy wiersz zobaczyć np $wiersz['data_otrzymania'] właśnie te daty, lub jakiekolwiek inne pola.
A tak w ogóle to może ściągnij sobie kurs php+mysql, tam są dobrze opisane te wszystkie podstawowe polecenia dostępu i pobierania z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.