Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wszystkie możliwe zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pat15
Mam taki problem: Załóżmy że mam 5 wartości w formularzu "1,2,3,4,5" i teraz mam pytanie jaką zrobić funkcję która będzie sprawdzać które wartości zostały podane i wg tego zapytania będzie szukać w bazie. Jednak jeżeli są podan wartości "4,5" musi być BETWEEN jeżeli jest tylko "4" to `wartosc` <= '4' natomiast tylko "5" to `wartosc >= '5'. Niewiem jak to jakśniej powiedzieć ma to być poprostu wyszukiwarka w zależności od tego co użytkownik poda to to szuka.
nospor
Cytat
Jednak jeżeli są podan wartości "4,5" musi być BETWEEN jeżeli jest tylko "4" to `wartosc` <= '4' natomiast tylko "5" to `wartosc >= '5'.
blinksmiley.gif
jak 4 to znak <=, jak 5 to znak >= a jak 3 to jaki znak?
Sprecyzuj moze bardziej oco ci codzi, jakies przyklady, jak ten formularz wyglada.
pat15
No to tak:

Nazwa aukcji
numer aukcji
login
cena od
cena do

Chodzi o takie wartości i teraz jeżeli podane zostanie tylko "cena od" i "cena do" to zapytanie powinno wyszukiwać tylko wg tego kryterium. Jeżeli podane zostanie tylko "cena od" no czyli wyszukuje wszystkie wartości większe lub równe. Natomiast jeśli podane zostanie np. "nazwa aukcji" i "cena od" to wyszukuje rekordy które spełniają oba te warunki.
nospor
identyczny problemowo topic:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36...mp;#entry204618
pat15
Dzięki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.