Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] Problem z podłaczeniem tabeli do Aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
haryb
Mam następujący problem

Mam strone - taki maly serwis zrobiony na Cake PHP ja go nie robiłem, ale teraz musze go zmodernizować poprzez zmiane nazwy jednej z tabeli głównych: np. teraz jest wiadomosci a w bazie jest nowa tabela o nazwie wiadomosci_new i pzrejrzalem wszystkie pliki od tego cakephp i nie wiem w ktorych miesjcach to trzeba pozmienieniać a bardzo mi na tym zależy.

Może znalazła by sie osoba która zna sie na tym CakePHP, i na podstawie mojego kodu serwisu by mogła wskazac mi miejsce gdzie należy pozmieniac nazwe tej tabeli.

Najlepiej bym prosil kontakt na maila : haryb@tlen.pl, gg:3165026, lub na forum odpowiedz.

pzodro
haryb
SongoQ
O ile mnie pamiec nie myli to musisz zmienic w modelu. Chyba wlasciwosc sie nazywala $useTable ale nie jestem pewny przegladnij sobie API cake.
haryb
Juz przejrzałem całą dokumentacje i kod linijka po linijce ale nie znalazlem miejsca by to zmienic , niby taka prosta sparwa ale jeśli nic sie nie pisało nigdy w cakephp i do tego ma sie cos zmieniac w czyims kodzie to juz nie jesttakie proste.

Może jest mi ktoś w stanie pomóc - odwdzięcze sie!!

pozdro
haryb
SongoQ
Przeciez CI pisalem dodaj do modelu taka wlasciwosc $useTable = "nazwa twojej tabeli w bazie danych";
haryb
SUPER:) SongoQ DZIEKI - faktycznie dodałem tą własciwość i ruszyło na nowj nazwie tabeli a ja pzreszukiwalem i zmienialem w wszystkich miejscach nazwe modelu, z controleram kombinowalem a tutak wystaczy jedna ta linijka w pliku modulu.

Jeszcze raz dziekuje i zaraz biroe sie za testy czy wszystko juz teraz chodzi jak trzeba.

pozdro
haryb

W jaki sposób zrealizować zapis do bazy zmiennej?
Mam tabele i w niej kolumnie wskaz i chce zapisać ale jako zmienna ukryta cos jak hidden wartosc 1 i nie wiem jak to zrobi w tym cakePHP w zwykłym strukturalnym PHP zajelo by mi to minute a tutaj muzdze od 2 godzin i nic nie wychodz.

pozdro
haryb
haryb
Ok udało sie:)

Teraz mam kolejne banalne pytanie na które nie mogę znaleśc odpowiedzi - mam nastepująca definicje modelu:

1. <?php
  2. class Favorite extends AppModel
  3. {
  4. var $name = 'Favorite';
  5.  
  6. var $belongsTo = array('News' => 
  7. array('className' => 'News',
  8. 'conditions' => '',
  9. 'order' => '',
  10. 'foreignKey' => 'news_id'),
  11. 'User' => 
  12. array('className' => 'User',
  13. 'conditions' => '',
  14. 'order' => '',
  15. 'foreignKey' => 'user_id')
  16. );
  17.  
  18. }
  19. ?>

i teraz jestem w widoku favorites gdzie mam plik index.thml i chce wyświetlić w nim dane ale z tabeli "motors" która w tym modelu nie wystepuje i jako tako nie ma swojego modelu. Czy można jakąs ja podpiąc pod ten model Favorite by była widoczna w nim ta tabela motors bez tworzenia dodatkowego osobnego modelu dla tej tabeli?

pozdro
haryb
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.