tumeks
23.04.2007, 19:46:55
Witam! Mam pewien problem, posiadam własną grę internetową www.knights.pl - bardzo się rozwinęła, ludzi także nie brakuje w godzinach szczytu gra po 700 online i tutaj właśnie pojawia się problem serwer na którym obecnie stoi gra nie wyrabia jego obciążenie sięga 35% i zaczyna lagować. Na serwerze są też inne strony, któe generują do 3-4% obciążenia serwera. Teraz mam pewien dylemat co będzie najlepsze:
1. Serwer stoi w serwerowni gdzie są 4 serwery na jednym łączu, czy dużo by pomogło umieszczenie bazy danych na innym serwerze, a samych plików od gry na innym, bo główna przyczyną mulenia, lagowania jest MySQL, który przy około 600,000 zaczyna generować "slow_queries". Czy taka przerzutka by pomogła - rozdzielenie gry na 2 serwery.
2. Wykupić serwer dedykowany dla gry i nie umieszczać tam innych stron?
Obecny serwer nie jest mój i te inne strony które tam są, muszą tam zostać. Obecna maszyna to Core2Duo 2,4 Ghz, 4 GB RAM, 100 MB łacze - więcej informacji na temat serwera nie posiadam.
Jeżeli bym miał kupować serwer dedykowany to które rozwiązanie aplikacji serwerowej byłby lepsze Apache czy Litespeed?
Tom:-)
23.04.2007, 21:54:57
Cała sprawa jest w tym że łącze i host jest dobre więc musisz szukać gdzie indziej "dziurki" Przecież 700 osób to nie jest dużo. To nie jest wielkie obciążenie? A na czym polega gra? Dużo malwersacji jest w jednym czasie?
tumeks
23.04.2007, 22:33:05
Bardzo dużo odświeżeń strony w krótkim czasie.
devnul
23.04.2007, 23:35:51
ja bym się zainteresował replikacją bazy na Twoim miejscu i tym samy też drugim serwerem - zarówno pod bazę jak i w celu rozdzielenia ruchu na "drobne"
reelman
24.04.2007, 08:14:55
W firmie gdzie pracuję mieliśmy też podobny problem. Z powodu ruchu na stronie kilka razy dochodziło do zawieszenia MySQLa i w końcu rozdzieliliśmy stronę na dwa serwery Apache + PHP na jednym i MySQL na drugim. Load serwera spadł o około 30%.
tumeks
24.04.2007, 08:16:28
Replikacją bazy, a dokładniej co masz na myśli?
-----
Właśnie przenoszę bazę danych na drugi serwer zobaczymy jak teraz będzie działać trochę to potrwa

.
devnul
24.04.2007, 10:45:39
na
4p jest fajnie napisany art na ten temat
tumeks
25.04.2007, 08:33:08
Dzięki za linka

, lecz podzielenie mysql i apache z PHP znacznie pomogło load gdzie jest Apache z PHP wynosi do 3% a z mysqlem do 10%, wiec teraz mi tylko została optymalizacja mysqla i będzie super.
Pozdrawiam