Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawa serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
tumeks
Witam! Mam pewien problem, posiadam własną grę internetową www.knights.pl - bardzo się rozwinęła, ludzi także nie brakuje w godzinach szczytu gra po 700 online i tutaj właśnie pojawia się problem serwer na którym obecnie stoi gra nie wyrabia jego obciążenie sięga 35% i zaczyna lagować. Na serwerze są też inne strony, któe generują do 3-4% obciążenia serwera. Teraz mam pewien dylemat co będzie najlepsze:

1. Serwer stoi w serwerowni gdzie są 4 serwery na jednym łączu, czy dużo by pomogło umieszczenie bazy danych na innym serwerze, a samych plików od gry na innym, bo główna przyczyną mulenia, lagowania jest MySQL, który przy około 600,000 zaczyna generować "slow_queries". Czy taka przerzutka by pomogła - rozdzielenie gry na 2 serwery.

2. Wykupić serwer dedykowany dla gry i nie umieszczać tam innych stron?

Obecny serwer nie jest mój i te inne strony które tam są, muszą tam zostać. Obecna maszyna to Core2Duo 2,4 Ghz, 4 GB RAM, 100 MB łacze - więcej informacji na temat serwera nie posiadam.

Jeżeli bym miał kupować serwer dedykowany to które rozwiązanie aplikacji serwerowej byłby lepsze Apache czy Litespeed?
Tom:-)
Cała sprawa jest w tym że łącze i host jest dobre więc musisz szukać gdzie indziej "dziurki" Przecież 700 osób to nie jest dużo. To nie jest wielkie obciążenie? A na czym polega gra? Dużo malwersacji jest w jednym czasie?
tumeks
Bardzo dużo odświeżeń strony w krótkim czasie.
devnul
ja bym się zainteresował replikacją bazy na Twoim miejscu i tym samy też drugim serwerem - zarówno pod bazę jak i w celu rozdzielenia ruchu na "drobne"
reelman
W firmie gdzie pracuję mieliśmy też podobny problem. Z powodu ruchu na stronie kilka razy dochodziło do zawieszenia MySQLa i w końcu rozdzieliliśmy stronę na dwa serwery Apache + PHP na jednym i MySQL na drugim. Load serwera spadł o około 30%.
tumeks
Replikacją bazy, a dokładniej co masz na myśli?

-----
Właśnie przenoszę bazę danych na drugi serwer zobaczymy jak teraz będzie działać trochę to potrwa smile.gif.
devnul
na 4p jest fajnie napisany art na ten temat
tumeks
Dzięki za linka smile.gif, lecz podzielenie mysql i apache z PHP znacznie pomogło load gdzie jest Apache z PHP wynosi do 3% a z mysqlem do 10%, wiec teraz mi tylko została optymalizacja mysqla i będzie super.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.