Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z mssql_connect()
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
tidnab
Witam

Mam problem z mssql_connect(). Mianowicie mam XAMPP'a i SQL Server na domowym komputerze. Połączenie działa i wszystko jest ok. Ale jeśli w ramach swojej sieci LAN na jednym kompie odpalić SQL Server a skrypty PHP na innym kompie w tej samej sieci, wyskakuje błąd połączenia (PHP nie może się połączyć z serverem). Wyłączyłem zapory systemowe ale nic nie pomogło.

Czyli:
$dbhost = '127.0.0.1\MojaBaza'; - działa
$dbhost = '192.168.2.203\MojaBaza'; - nie działa

Co jest nie tak?
mike
Jesteś pewnie że baza pozwala Ci na łączenie się z nią z poza localhost'a.
Domyslnie takie mozliwości sa wyłączane z tego co wiem.
tidnab
W takim wypadku na pewno w tym tkwi problem. Jak to zmienić ?
Unises
Twój problem polega raczej na ustawieniu serwera www. Jak podajesz mu adres ip komputera na ktorymm masz baze i serwer www , i tez nie dziala np 192.168.2.200
, to trzeba zmienic ustawienia w httpd.conf (w przypadku apache)

Listen 192.168.2.200:80

ServerName 192.168.2.200

a ,Ty prawdopodobnie masz tam adres petli zwrotnej (localhost) 127.0.0.1
tidnab
SQL Server wraz z bazą jest na kompie numer 1 (na tym komputerze dane do bazy zapisuje pewien program), a Apache+PHP jest na kompie numer 2 na który odpalam skrypty pobierające jakieś tam dane z bazy. Gdy wszystko jest na tym samym kompie to działa.
styx
jakiego klienta bazodanowego używasz do łaczenia się z mssql serwer?
Spróbuj nmap-em albo telnetem sprawdzić czy naprawde masz otwarte porty. I dlaczego w $dbhost nie określasz portu na którym się łączysz, może masz ustalony jakiś specyficzny (standardowo jest 1433).
Mój config do łączenia wyglądał tak:
  1. <?php
  2. $dbhost="192.168.159.1:1433";
  3. $dbuser="user";
  4. $dbpass="haslo";
  5. $dbname="baza";
  6. $db=mssql_connect($dbhost,$dbuser,$dbpass) or die ("nie mo?na po31czya z baz1 danych");
  7. mssql_select_db($dbname,$db) or die ("nie mo?na wybraa bazy danych");
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.