Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php + zapytanie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
gablot
nie wiem dlaczego nie widzi tego porównania daty , nie wiem co źle robie
Kod
$query = 'select count(*) from #__licznik where ip=\''.$ip.'\' and (date("d.m.y",tm)==date("d.m.y",'.$now.'))';

a moze trzeba zastosować FROM_UNIXTIME()questionmark.gif

Kod
$query = 'select count(*) from #__licznik where ip='.$ip.' and FROM_UNIXTIME(tm,questionmark.gifquestionmark.gif?) == '.$czasu.'';

$czas= 25.06.07

no własnie tylko jak?
em_pl
chyba tam powinno być jedno = przy porównaniu.

Poza tym, jaki tym kolumny ma data ?
gablot
tak to wygląda w całości

Kod
$now             =    time();
    $czasu            = date("d.m.y",$now);
    $ip                 =    $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

$query = 'select count(*) from #__licznik where ip='.$ip.'
    and '(date("d.m.y",'tm')'
    == '.$czasu.'';
                        $database->setQuery($query);
    $items             =    $database->loadResult();

if (empty($items))
    {
                    $query = "insert into #__licznik (tm, ip) values ('$now', '$ip')";
                    $database->setQuery($query);
                    $database->query();
                    $e = $database->getErrorMsg();
    }

z jednym = tez próbowałem
nospor
przeciez date() to funkcja php, a ty ją wywolujesz w zapytaniu tak jakby to byla funkcja sql. Pomijam juz tak drobne szczegoly jak branie jej w ciapki '', co wogole mysql uzna za tekst a nie funkcje. Pomijam rownież mase bledow skladniowych mysql smile.gif

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html
gablot
w moim pierwszym posie napisałem cos takiego :

$query = 'select count(*) from #__licznik where ip=\''.$ip.'\' and FROM_UNIXTIME(tm,questionmark.gifquestionmark.gif?) == '.$czasu.'';

funkcja FROM_UNIXTIME(tm,questionmark.gifquestionmark.gif?) powinna byc ok

jesli chodzi o mysql to wszystko jest ok jeśli nie wpisze do zapytania drugiej częsci po and .... wiec nie wiem o co ci chodzi , jak mozesz to zerknij na to co napisałem wyzej
nospor
Cytat
w moim pierwszym posie napisałem cos takiego :
Napisales rowniez z date, co potwierdziles rowniez w drugim poscie. Oto wiec mi chodzi smile.gif

Co tez maja znaczyc te questionmark.gifquestionmark.gif? zajrzyj do manuala i sobie zobacz jak wyglada FROM_UNIXTIME. Linka dostales odemnie wyzej

ps: i jaki to ma zwiazek z php? PRzenosze

edit: czas zapodany z php musi byc w apostrofach, inaczej bedziesz mial blad skladni zapytania

edit2: ip zreszta tez smile.gif (a nie, widze, ze w kolejnych postach ip juz masz w ciapkach)

edit3: pozatym juz ci mowiono ze nie == a =
gablot
problem rozwiązany
'SELECT count(*) FROM #__licznik WHERE FROM_UNIXTIME(tm,"%Y-%m-%d") = "'.date('Y-m-d').'" ';

wielkie dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.