Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przechowywanie plików w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
boya
Przeszukałem to forum pod kątem zapisywania plików o różnych rozszerzeniach w bazie danych... i nie znalazłem żadnego wątku gdzie mógłbym zahaczyć o lekturę.

Chciałbym mieć możliwość dodawania plików przez php do bazy danych a później scalania ich do wcześniejszego formatu..

proszę o udzielenie wskazówek albo podesłania linku do tematu gdzie będe mógł rozpocząć...
dziękuje i pozdrawiam
boya
dziękuję..
Z tego co przeleciałem na szybko tam sprawa dotyczy tylko grafik... a jak przechowywać dokumenty ?
kwiateusz
tak samo jak grafiki smile.gif w końcu to tez pliki ew. jak są to pliki tekstowe to możesz ich zawartość wrzucić do bazy, ale lepiej żeby potem sie nie krzaczyło potraktować je jako dane binarne i tak zapisac w ww. przypadku tak samo jak grafike traktuj bo jest kodowana base64 winksmiley.jpg
Indeo
Pliki przechowuje się w polach typu longblob. Typ pliku nie ma znaczenia bo przechowujesz binarna zawartość. Fajna rzecz ale z czasem baza puchnie i w pracy mam tabele z samymi dokumentami z systemu obiegu dokumentów, która zajmuje na dysku 1GB miejsca winksmiley.jpg Jest w sql funkcja compress która pozwala troche scisnąc dokumenty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.