Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] roznice miedzy IE i FF - menu oraz wysokosc kolumn
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
mrok
Witam

Pierwszy raz postanowiłem zrobić coś całkowicie na div-ach (zamiast table), niestety pojawiają się pewne róznice między ie i ff, których nie potrafie wyeliminować. Konkretnie problem mam z pozycja menu (chcialbym je bardziej z lewej) oraz wypoziomowaniem trasci w ie (dlaczego "treść" jest pod menu)

ie

To moję początki z css dlatego kazda wskazówka jest dla mnie cenna. nawet fachowe "nazwanie" problemu abym mógł szukać.

EDIT!!! skasowałem stąd linki do zródeł, aby za jakiś czas nie odsyłało w niebyt winksmiley.jpg
RaNdaLLHD
Pewne różnice zawsze będą. Nigdy nie uda Ci się do końca tego wyeliminować. Dlatego dobrze jest najpierw wykryć jakiej przeglądarki używa osoba która nas odwiedza a następnie załadować określony styl dla tej przeglądarki. Życie byłoby zbyt proste jakby wszystkie przeglądarki interpretowały kod tak samo. smile.gif
sticker
@mrok zwróć uwage na paddingi i marginy tam leży problem pewnie , ponadto text-intend w liście też może być bez winy tu masz przykład podobnego menu wraz z tutorialem http://css.maxdesign.com.au/listamatic/vertical10.htm

@RaNdaLLHD różnice są ale da sie z nimi poradzić w jednym arkuszu styli tak by nie trzeba było robić kilku, ale oczywiście to co napisaleś jest dużo prostsze
mrok
Dziękuje bardzo za pomoc

Faktycznie problem był z szerokoscia diva. IE do szerokości zalicza tez padding i margin co powodowalo ze "kontener" byl za waski dla obywdu kolumn.

odnosnie menu to wystarczylo dodac padding-left:1em; do #menu ul - u mnie teraz wyglada to tak

1. #menu ul {
  2. margin: 0;
  3. padding-left:1em;
  4. border: 1px solid red;
  5. list-style: none;
  6. line-height: normal;
  7. }
i jest oki

jeszcze raz dziekuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.