Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CURL i MULTIBYTE STRING w PHP na serwerze UNIXowym
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Hoodie
Witam,
realizuje projekt ktory finalnie ma stac na serwerach w USA. Wspolpracujac z firma hostingowa z USA przechodze prawdziwe pieklo.
Ale do rzeczy - projekt opiera sie o PHP i miedzy innymi wykorzystuje w nim CURLa i MB_SUBSTR. Kiedy okazalo sie ze bibliotek brakuje na docelowym serwerze - rozpoczela sie prawdziwa walka, ktora trwa juz troche czasu.... Dzis otrzymalem finalne info ze te 2 biblioteki to biblioteki Windows'owskie i nie beda dzialac na ich UNIXowym serwerze i ich nie zainstaluja. Czy maja racje ? Bo szczerze przyznam iz nie do konca chce mi sie w to wierzyc. Bardzo prosze o pomoc wszystkich zorientowanych - sprawa jest naprawde powazna. Dzieki smile.gif
seaquest
To nie prawda, te biblioteki działają na Linuxie. Dowód? http://prosiaczek.org/info.php

Debian, a biblioteki curl i mbstring są.
mwojcik
Oczywiscie, ze jakies glupoty pisza :
Kod
System     Linux debian 2.6.18-4-486 #1 Wed May 9 22:23:40 UTC 2007 i686
Build Date     Aug 6 2007 22:59:21
Configure Command     './configure' '--prefix=/usr/local/php-5.2.3' '--with-apxs2=/usr/local/httpd-2.2.4/bin/apxs' '--enable-safe-mode' '--disable-short-tags' '--enable-magic-quotes' '--with-openssl' '--with-zlib' '--enable-bcmath' '--with-curl' '--with-curlwrappers' '--enable-ftp' '--with-gd' '--with-ttf' '--with-t1lib' '--enable-gd-native-ttf' '--enable-mbstring' '--with-mcrypt' '--with-mysql=/usr/local/mysql-5.0.45' '--with-ncurses' '--with-pdo-mysql=/usr/local/mysql-5.0.45/' '--with-pdo-pgsql=/usr/local/postgresql-8.2.4' '--with-pgsql=/usr/local/postgresql-8.2.4' '--enable-soap' '--enable-sockets' '--with-xmlrpc' '--with-xls' '--enable-zip' '--with-pear=/usr/local/php-5.2.3' '--with-pdo' '--with-readline' '--with-config-file-path=/etc/' '--without-sqlite'

Kod
curl
cURL support     enabled
cURL Information     libcurl/7.15.5 OpenSSL/0.9.8c zlib/1.2.3 libidn/0.6.5

Kod
mbstring
Multibyte Support     enabled
Multibyte string engine     libmbfl
Multibyte (japanese) regex support     enabled
Multibyte regex (oniguruma) version     4.4.4
Multibyte regex (oniguruma) backtrack check     On

mbstring extension makes use of "streamable kanji code filter and converter", which is distributed under the GNU Lesser General Public License version 2.1.

Wniosek jest taki - albo admin nie umie/nie chce tego dokompilowac, albo po prostu nie umie.
nevt
Miałem jakiś czas temu podobny problem. Nie mogłem dograć / dokompilować do istniejącej instalacji kilku bibliotekk PHP. I nie udało mi się dojść dlaczego.

Ale gdy pojechałem kompilację i instalcję całego serwera PHP od nowa - wszystko poszło gładko...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.