Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wybor] Framework pod sklep
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mrpaul
Witam wszystkich!

Jestem na etapie przygotowywania projektu sklepu internetowego (wybór technologii). Będzie to raczej małej wielkości serwis. Docelowo ma być w stanie obsłużyć do 50000 odsłon na dobę i 200-300 zamówień (a czy tyle będzie faktycznie to kto wie:)).

Czy dobrym pomysłem byłoby wykorzystanie jakiegoś gotowego frameworka jako podstawy dla takiego sklepu?
Jakie są wasze doświadczenia w realizacji tego typu projektów? Jakie ewentualnie gotowe rozwiązania (Symfony, Prado, jeszcze coś innego) moglibyście zaproponować, czy może lepiej tworzyć rozwiązanie dedykowane?

Pozdrawiam,
Paweł
prond
Odradzalbym tobie wynajdywanie kola, czyli pisania swojego frameworka, zwlaszcza jesli bedzie to zwiazane z powstaniem komercyjnego produktu.
Sam testowalem CodeIgniter, CakePHP i Prado i sposrod nich najbardziej przypadl mi do gustu CakePHP, zwlaszcza w wersji 1.2.
Dlaczego ?
Codeigniter jest bardzo prosty, ma eleganckiego manuala, ale architektura pozwalała na zbyt duza swobode, co sprawialo problemy przy laczeniu kodu napisanego przez kilku programistow. Niemal kazdy w nieco inny sposob wykorzystal poszczegolne elementy architektury MVC.
Prado to bardzo ciekawy produkt, imponuje swoja architektura, duzo gotowych komponentow, ale napisanie w nim konkretnej aplikacji bylo zbyt pracochlonne.
CakePHP jest na prawde rewelacyjny jezeli przed kodowaniem przemyslisz dobrze model danych i zaimplementujesz go zgodnie z wytycznymi Cake'a. Robota idzie wtedy blyskawicznie. Warto tez dodac, ze ma swietne helpery do formularzy, tekstu. Wbudowane i18n oraz ACL. Problemem jest natomiast dokumentacja - wiekszosc rozwiazan typowych problemow znalajdziesz na blogach, zamiast na oficjalnej stronie.
domis86
A g*wno prawda smile.gif Cake ma kijowe modele.

Polecam Symfony.
prond
domis86, co znaczy wg. ciebie kijowe ?
A tak konkretniej jaka jest wg ciebie wartosc dodana przy wykorzystaniu propela w projekcie sklepu internetowego (wzgledem modeli z Cake) ?
domis86
A chociazby:
- nie trzeba robic cudów z unbindModel
- w propelu opisujesz baze w schema.yml i propel sam ci tworzy modele
- w caku jest uboga walidacja i to umieszczona w modelach
phpion
Cytat(domis86 @ 25.10.2007, 18:30:10 ) *

Hmmm, chyba Pan_PRO_Localhost_Smierdzi troszkę się wygłupił. Propel operuje na plikach XML; to, że akurat w Symfony opisujesz tabele przy pomocy plików YAML to rozwiązanie tegoż frameworka, a nie Propela.
yahoo.gif

Ale wracając do pytania. Również mogę polecić Symfony. Może spójrz na "gotowca" stworzonego w Zend Framework:
http://www.magentocommerce.com
Wygląda potężnie i obiecująco...
mrpaul
Muszę powiedzieć, że Magento robi niezłe wrażenie. Aż korci aby z tego skorzystać smile.gif
Minus że to projekt w trakcie rozwoju i nie wiadomo co się może jeszcze wydarzyć i czy przy następnych wersjach nie wywrócą wszystkiego do góry nogami:/

Symfony wydaje się także ciekawą propozycją, chociaż nie mając doświadczenia z tym frameworkiem mam pewne obawy czy nie będzie on generował zbytniego narzutu na wydajność (w internecie można znaleźć takie zarzuty).
defrag
Cytat(phpion.com @ 25.10.2007, 19:11:05 ) *
Hmmm, chyba Pan_PRO_Localhost_Smierdzi troszkę się wygłupił. Propel operuje na plikach XML; to, że akurat w Symfony opisujesz tabele przy pomocy plików YAML to rozwiązanie tegoż frameworka, a nie Propela.
yahoo.gif

Ale wracając do pytania. Również mogę polecić Symfony. Może spójrz na "gotowca" stworzonego w Zend Framework:
http://www.magentocommerce.com
Wygląda potężnie i obiecująco...

A kolega znow cieszy sie jak dziecko, moze kiedys warto by przytoczyc twoje posty ale nvm.
Co do frameworka - tylko Symfony.
Dlaczego?
- php5
- tona pluginow=
- masa snippetow
- duze community
- duza elastycznosc
- mozwilosc wprowadzenia nowych osob w projekt praktycznie w kilka godzin
Sprobujesz symfony i nie bedziesz juz chcial wracac do takich crap'ow jak cake smile.gif

Cytat(mrpaul @ 25.10.2007, 20:53:52 ) *
Muszę powiedzieć, że Magento robi niezłe wrażenie. Aż korci aby z tego skorzystać smile.gif
Minus że to projekt w trakcie rozwoju i nie wiadomo co się może jeszcze wydarzyć i czy przy następnych wersjach nie wywrócą wszystkiego do góry nogami:/

Symfony wydaje się także ciekawą propozycją, chociaż nie mając doświadczenia z tym frameworkiem mam pewne obawy czy nie będzie on generował zbytniego narzutu na wydajność (w internecie można znaleźć takie zarzuty).

Co do wydajnosci. W necie 90% testow to testy jakies glupiej aplikacji z jednym modelem jedna tabelka i swirujaca jaki to framework jest najszybszy. Jesli nie tworzyc aplikacji dla setek tysiecy ludzi dziennie, to nei masz sie o co martwic.
phpion
Cytat(defrag @ 25.10.2007, 21:33:17 ) *
A kolega znow cieszy sie jak dziecko, moze kiedys warto by przytoczyc twoje posty ale nvm.

Tylko, że ja nie wrzeszczę jaki to jestem PRO i jak to wymiatam bezpośrednio na serwerach zamiast na localhoście. No ale to tak na marginesie.

Wracając do frameworka. Jeśli siądziesz do Symfony, przejdziesz przez pierwsze problemy i nadal będziesz chciał poznawać ten framework to po pewnym czasie stwierdzisz "Kurde, warto było...". Swego czasu musiałem zagłębić się w Zend Framework. Można powiedzieć, że się przy nim męczyłem. Myślałem sobie "Po co to robić skoro można to przelecieć automatem". Symfony znacznie przyspiesza pracę, a także ją uprzyjemnia.
defrag
Cytat(phpion.com @ 25.10.2007, 21:55:27 ) *
Tylko, że ja nie wrzeszczę jaki to jestem PRO i jak to wymiatam bezpośrednio na serwerach zamiast na localhoście. No ale to tak na marginesie.

Wracając do frameworka. Jeśli siądziesz do Symfony, przejdziesz przez pierwsze problemy i nadal będziesz chciał poznawać ten framework to po pewnym czasie stwierdzisz "Kurde, warto było...". Swego czasu musiałem zagłębić się w Zend Framework. Można powiedzieć, że się przy nim męczyłem. Myślałem sobie "Po co to robić skoro można to przelecieć automatem". Symfony znacznie przyspiesza pracę, a także ją uprzyjemnia.

Wiem, ze nie wrzeszczysz bo jestes tylko laikiem;] Ale znowu wszystko zmierza na inny tor, a z toba pionku juz mi sie nie chce nawet rozmawiac, wiec zakonczmy ta dziecinade.
phpion
Ok.
domis86
Propel operuje na plikach XML; to, że akurat w Symfony opisujesz tabele przy pomocy plików YAML to rozwiązanie tegoż frameworka, a nie Propela.

Mówiłem w kontekscie symfony jak bys nie zauwazyl ( w pierwszy poscie polecilem ten framework) - ale w ogole co za roznica w jakim formacie. Wazne ze daje sie propelowi opis bazy a on juz swoje robi.
Hmmm, chyba Pan_PRO_Localhost_Smierdzi troszkę się wygłupił.
yahoo.gif

n/c
prond
- nie trzeba robic cudów z unbindModel

Hmmm, możliwe. Jednak budując model danych zgodnie koncepcją znaną z RoR to praktycznie unikasz wszelkich problemów, które trzeba obejść chociażby przez dopinanie / odpinanie modeli.

Tak, ale jak napisałem, jeżeli zaimplementujesz model danych w RDB zgodnie z konwencją to cake przy pomocy prostego wizarda w CLI pozwala równie szybko wypiec modele, kontrolery i widoki.

- w caku jest uboga walidacja i to umieszczona w modelach

Tak, w 1.1. Od wersji 1.2 masz już klasę Validator, która pozwala wprowadzić dowolne reguły walidacji.
enigma
Cytat(mrpaul @ 25.10.2007, 20:53:52 ) *
Nowa wersja del.icou.us zbudowana jest na symfony. A tam jest raczej duża liczba użytkowników tongue.gif więc chyba nie ma się co bać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.