Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie klas
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
misiek172
Witam.

Mam problem związany z sortowaniem wyniku.
Mianowicie chciałbym posortować klasy w szkole, jak wiemy wyglądają one tak:

Ia
Ib
Ic
IIa
IIb
IIc
IIIa
IIIb
IIIc

i właśnie tak chciałbym aby posortował, niestety nie wiem jak to zapisać w ORDER BY, ponieważ gdy dam normalnie wychodzi całkowicie źle posortowane.

Pozdrawiam, i z góry dziękuje.
GrayHat
  1. ORDER BY nazwa_tabeli ASC
misiek172
pomyśl zanim coś napiszesz, i czytaj uważnie mój post, jak już coś to nie nazwa_tabeli, tylko nazwa kolumny
nevt
nie rozumiem twojego problemu:
  1. SELECT test FROM a ORDER BY test;

i wyniki są pieknie posortowane:
Kod
test
-----
Ia
Ib
Ic
IIa
IIb
IIc
IIIa
IIIb
IIIc

może pokaż swoje zapytanie i jakie wyniki dostajesz...
misiek172
no tak do literki a winksmiley.jpg ale tych klas mam od a do nazwet j dlatego to sortowanie nie jest do końca dobre.
nevt
ściemniasz kolego strasznie... klasy do j powiadasz... mega szkoła jakaś... a swojego zapytania i wyników nie chcesz pokazać... albo nie wiesz o co pytasz, albo coś zawijasz w bawełnę... więc nie widzę możliwości udzielenia ci pomocy...
misiek172
mam tyle klas, bo to są Techniczne Zakłady Naukowe w Częstochowie które liczą około 2000 uczniów smile.gif.
Jak mam zapytanie pokazac jak wlasnie o nie pytam, bo niewiem jakie dac, bo według nazwy daje źle.
webdice
Coś kręcisz, najpierw mówisz że masz problem z zapytaniem, a następnie że nie możesz pokazać bo o nie pytasz. Jak chcesz kłamać to się najpierw naucz. Poza tym @nevt podał Ci rozwiązanie.
Moli
Co to za problem.
  1. SELECT `klasa` FROM `klasy` ORDER BY `klasa` ASC

Działa na 100% smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.