Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] czy da się użyć Zend_Db_Table
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
zeta758
Mam takie pytanie odnośnie Zend_Db_Table.

Mam zbudowany model bazy danych w zend framework, żebym mógł używać zend_db_table - referencje i tabele zależne.
Mam dwa pytania, czy będę mógł użyć w łatwy sposób zend_db_table, jeśli:
- mam tabele produkty, kategorie, kategorie_produkty, zdjecia_produktow, rodzaje_produktow i te tabele sa ze soba powiązane. Ja np chce wyciagnac wszystkie produkty gdzie kategoria_id = np. 5, a to pole jest w tabeli powiazanej a nie w tabeli produkty?

czyli:
  1. <?php
  2. function pobierzProdukty($id_kategorii)
  3. {
  4.  $where = (tutaj pole ma byc z tabeli kategorie_produkty.id_kategorii = $id_kategorii, a nie product.id_kategorii)
  5.  $this->fetchAll();
  6. }
  7. ?>

Drugi problem jeśli chce wyświetlić listę produktów i do każdego z nich chce wyświetlić wszystkie zależności z innymi tabelami...

Czy to sie da ogarnąć na zend_db_table, czy wrocic trzeba bedzie do zend_db_select ?
LBO
A czy używałeś mapowania relacji Zend_Db_Table? Czy relacje masz tylko w bazie?
zeta758
oczywiście że używałem, ale np. jeśli chce pokazać jeden wiersz to ok, szukam inne wiersze - powiązane i jest ok. Ale problem jest jeśli chce wyświetlić liste produktów i dla każdego z nich chce pobrać wiersze z innych tabel. No i nie za bardzo jest jak to wyświetlić.

Np jak napisac z zend_db_table jeśli mam pobrać wszystkie produkty z tabeli product oraz inne dane o produkcje (z tabeli info dane o produkcje, z tabeli magazyn - stan magazynowy) - relacje z tymi tabelami mam napisane...
dEF
Jeżeli masz np relację między produktem i kategorią, i w produkcie masz pole cat_id, to potem, żeby wyciągnąć nazwę kategorii mając używasz metody $product->fintParentCategories()->name
gdzie Categories to klasa Zend_Db_Table dla kategorii.

Czy o coś takiego chodzi?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.