Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ZF - błąd (brak PDO?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
MarcinTryka
Witam. mam taki oto błąd gdy utworzę obiekt modelu:
  1. atal error: Uncaught exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'The PDO extension is required for this adapter but the extension is not loaded' in /home/qfn46231/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php:95 Stack trace: #0 /home/qfn46231/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Abstract.php(367):

Mam hosting w az.pl konto bodajze start. Jak zrobilem skrypt z phpinfo() to wyswietlil mi informacje ze jest wersja 5.2.coś php. Czyli powinna miec wbudowane PDO.
webdice
Problemy z angielskim?

Kod
The PDO extension is required for this adapter but the extension is not loaded.

Kod
Rozszerzenie PDO jest dołączone dla tego adaptera, ale to rozszerzenie nie jest załadowane.
MarcinTryka
Hmm ... no wlasnie tego nie rozumie. Czy chodzi o to ze nie jest zaladowana biblioteka w PHP czy ze ja czegos nie zaladowalem? Ja nie wiem co oznacza komunikat po polsku, dla mnie tak samo moze sie tyczyc hostingu, co frameworka, czy mojej aplikacji :/
webdice
Nie znam ZF, ale wydaje mi się że klasa obsługująca PDO nie jest załadowana. Sprawdź jeszcze czy masz w phpinfo coś tego pokroju:

Kod
pdo_mysql / PDO Driver for MySQL, client library version    5.0.45
MarcinTryka
Tylko w dwóch linijkach w pierwszej tabelce w Configure Command mam cokolwiek o PDO:

'--enable-magic-quotes' '--enable-mbstring' '--enable-pdo=shared' '--enable-safe-mode'

i chwile dalej w tej samej rubryce:

'--with-openssl-dir=/usr/local' '--with-pdo-sqlite=shared' '--with-png-dir=/usr/local'

i tyle :/

z tego co wiem to w az.pl jest dostep do .htaccess i do php.ini Czy tam moglbym cos dodac w celu zaladowania pdo-mysql ? Napisalem do subbportu, ale pewnie dopiero w poniedzialek odpisza ... czyli weekend zmarnowany :/

JA raczej nie mam dostępnego tego PDO. Skrypt:

1. <?php
  2. if (!extension_loaded('pdo_mysql')) {
  3. // If not loaded we could try loading it manually
  4. $prefix = (PHP_SHLIB_SUFFIX == 'dll') ? 'php_' : '';
  5. if (!@dl($prefix . 'pdo_mysql.' . PHP_SHLIB_SUFFIX)) {
  6. die('pdo_mysql unavailable');
  7. }
  8. }
  9. ?>

Zwracaz mi brak dostępu do PDO.
Także, wontek nie nadaje się juz do tego działu. Zaczynam nowy (Serwery >> Apache) :
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81570
koodlaty
Chłopie w php.ini masz ładowanie rozszerzeń - „extension=...”. „Odkomentuj” te, które dotyczą PDO i baz, których używasz (wywal średnik z początku linii), restart Apache-a i po ptokach!
Zanim zaczął bym sie uczyć „tego PDO” i ZF, pomyślał bym o ortografii. Przynajmniej słownika byś użył – kończmy ten wontek smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.