Witam,

Ostatnio postanowiłem poznać nieco świat frameworków - zacząłem od cakePHP. Przeczytałem całego manuala i zrobiłem z tutoriala tam zamieszczonego małą stronkę. Mam jednak problem - chciałem wykorzystać cakePHP do większego projektu, ale nie wiem, jak wykorzystać na danej stronie więcej niż jeden widok (i obsługujący go kontroler). W layoucie jest zmienna $content_for_layout i, z tego co rozumiem, tam jest podstawiany odpowiedni widok w zależności od adresu url, który definiuje którego kontrolera użyć.

Co jednak zrobić, jeśli chciałbym aby strona wyglądała bardziej jak portal, to znaczy, żeby poza główną treścią strony po bokach wyświetlały się inne informacje (np. aktualności, ostatnie wątki z forum itd.)? Jak taki schemat zapisać w kejku, żeby to wyglądało w miarę pożądnie od strony kodowania?

Domyślam się, że jest to w miarę banalne i dość podstawowe, ale nie udało mi się tego znaleźć ani w manualu ani na tym forum, ani też wygooglować... Jeśli byłby ktoś tak miły, poświęcił chwilkę i napisał parę zdań (i najlepiej linijek przykładowego kodu) na ten temat, to będę bardzo wdzięczny!

ODPOWIEDŹ:
Oczywiście banalna - zobacz ten post.