Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CI] frontend + backend i wspólne konfigi
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
phpion
Witam,
zastanawia mnie jedna rzecz w CI. Zmieniłem nieco strukturę katalogów i aktualnie prezentuje się ona u mnie następująco:
Kod
/
-- application
---- backend
------ config
------ controllers
------ itd...
---- frontend
------ config
------ controllers
------ itd...
-- public_html
---- .htaccess
---- index.php
---- backend.php
-- system
---- cache
---- codeigniter
---- itd...

W jaki sposób stworzyć jeden plik konfiguracyjny np. database.php odnoszący się zarówno do backendu jak i frontendu? Aktualnie są to 2 różne pliki więc jest konieczność wpisywania danych w obu. Obejścia typu np. tworzenie stałych i wstawianie ich w tablice konfiguracyjne są dla mnie oczywiste - pytam czy jest możiwość takiego skonfigurowania CI aby działało w ten właśnie sposób. Ponadto: jak wyglądałaby sprawa ze wspólnymi modelami?
Pozdrawiam: pion
AxZx
skoro wymyslasz taka strukture katalogow to juz musisz sam pomyslec:)
jakbys korzystal z narzuconej przez CI sprawa jest prosta.
w kontrolerach robisz dodatkowe metody np z prefixem BACKEND. do tego dodajesz ACL, w tych metodach backendu ladujesz inny widok niz frontend i juz masz panel administracyjny.

wiem ze troche nie odpowiadam na twoje pytanie, ale moze jednak zmienisz zdanie:)
a jak nie to olej CI i poczekaj na kohane.
phpion
Właśnie w ten sposób zrobiłem ostatnio i pliki nieco się rozrosły. Można w sumie robić osobne kontrollery i może to będzie najsensowniejsze wyjście. Tak czy siak dzięki za zainteresowanie.
PS: na Kohana oparłem ostatni projekt i miałem nieco problemów... jednak jeszcze za wcześnie aby cokolwiek na niej robić :/ a szkoda.
AxZx
tak jak mowisz, jezeli chcesz koniecznie oddzielic to kontrolery do administracji zrob inne, z inna nazwa i po klopocie.

z co do kohany to narazie za wczesnie, bo ciagle cos zmieniaja i sa to czasem wieksze zmiany.
juz niedlugo finalna wersja 2.1 ktora bedzie juz wersja umozliwiajaca pisanie kolejnych serwisow:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.