Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procedury mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Kalol
Witam,
mam pewien problem, z działaniem procedur mysql wywoływanych ze skryptu php.
Ale moze zaczne od poczatku... Przygotowałem kilka skryptow które odwoływały sie do stworzonej bazy, całosc była przygotowywana na serwerze lokalnym który sam zaisntalowalem (php i mysql) no i wszystko sobie jakos smigalo.. teraz baze chciałem przeniesc na serwer internetowy wraz ze skryptami zeby miec do niego dostep z zewnatrz bez ograniczen. Oczywiscie stworzylem nowa baze, stworzylem uzytkownika za posrednictwem którego łącze się z bazą w skryptach, któremu nadalem pelne prawa, stworzylem na serwerze baze dokladnie taka jaka mam na sererze lokalnym, i....
Nie działają skrypty które w zapytaniach uzywaja procedury, a oczywiscie procedury zostały wprowadzone do bazy, a zeby bylo smieszniej, mozna je wywolas z poziomu phpMyadmin, i dzialaja dokladnie tak jak dzialac powinny, jednakze wywołane przez skrypt nie zwracają zadnego bledu na stronie i zarazem nie wykonuja żadnych operacji...

Poniżej zamieszczam przykład kodu php które jest prawidłowo wykonywane przez mysql :

$zapytanie="insert into data values (NULL,'".$data."');";
$wynik=$db->query($zapytanie);

A tutaj jest kod którego mysql nie wykonuje :

$zapytanie="call wstaw_date_2('".$rodzaj_k."','".$data."');";
$wynik =$db->query($zapytanie);

No i oczywiscie w skryptach nie zmieniałem absolutnie nic, w tej samej formie dzialaly lokalnie, natomiast po przeniesieniu przestaly dzialac...

Pomożcie....
Indeo
Ja w takich sytuacjach staram sie zachowywać zimną krew (choć bywa ciężko, wybuchowy jestem). Czujemy sie wtedy robieni w bambuko i nie wiemy, czy to ustawienia serwera czy nasz błąd. W związku z tym, że możesz wywoływać procedury skutecznie z poziomu phpmyadmina więc cóż mogłoby stanąć na przeszkodzie aby zrobić to samo z poziomu dowolnego skryptu?

Ja widze kilka mozliwości.
1). Jest jakiś błąd podczas tworzenia zapytania SQL.
2). Uprawnienia Phpmyadmina róznia sie od uprawnień użytkownika mysql jakim jest skrypt php.

ad 1) - trzeba zdebugować wszystkie wysyłane do serwera mysql zapytania, możemy mysleć że nasze zapytania wyglądają tak a tak, a w rzeczywistości jakis mały błąd w nazwie zmiennej php i zapytanie staje sie inne.

ad 2) wpisz phpmyadminowi takie same dane logowania jakich używa Twój skrypt php i sprawdź czy phpmyadmin wykona procedure
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.