Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] Paginacja w obrębie komponentu (?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mi_k
Witam wszystkich forumowiczy. Jestem nowy jesli chodzi o symfony, pomimo dość bogatych zasobów sieciowych, nie mogłem odnaleźć nic na temat następującego problemu:

W lajałcie mam podpięty komponent wyświetlający listę elementów pobieranych z bazy. Ponieważ założyłem, że elementów może być dowolnie dużo potrzebny był mechanizm paginacji, niezależny od innych 'pagerów' na stronie. Tu z pomocą przyszedł sfPropelPager, niestety nie udało się połączyć tych wszystkich gotowców w jedną całość. Nie oczekuję kodu, z tym sobie poradzę, raczej chodzi mi o wzorzec takiego rozwiązania w opariu o symfony.
sticker
zrób normalny pager i będzie działać. Niezależnie skąd go bierzesz dostęp do zmiennych requesta masz zarówno z poziomu akcji jak i komponentu. Jeśli pager wynika z czegoś co jest w akcji to wystaw te zmienną jako this w akcji a w templatce podaj argument do komponentu jako array( 'mojparam' => xxx ) i będziesz miał go dostępnego w kompponencie jako zmienna.

Jesli to nie o to chodziło to pisz może być nawet na pw. Chętnie pomoge
mi_k
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź smile.gif Mniej więcej w taki sposób się do tego zabierałem, stanąłem w miejscu generowania linków pagera. No bo do czego się linkować? Zasadnicza zawartość strony jest wynikiem pary 'page/show' + '?name=' natomiast ja chcę aby wynikiem kliknięcia w link pagera komponentu była zmiana jego zawartości (nie chcę AJAXa), resztę strony chcę pozostawić bez zmian.
sticker
no to niestety będziesz musiał sobie zrobić taki powiedzmy uniwersalny partial do pagowanie. Taki ktory bedzie przyjmował na przykład tablice parametrów do wszystkich requestów, a następnie dodawał je do zapytania. Mozesz to też zrobić przez sesje ale get lepiej bo bedzie mozna podrzucić komus linka
mi_k
Spróbuję ugryźć w ten sposób. Jeszcze raz dzięki za ekspresowe rady smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.