Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usuwanie rekordu bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kionol
witam uczę się mysql. Wcieło mi tutorial z wortal.php.pl wiec muszę z innych stron.
Mam problem taki że nie mogę usuwac wybranego rekordu (po id)

kod tworzący rekord:

Cytat
$query = "INSERT INTO kategorie VALUES ('', '$nazwa')";

mysql_query($query) or die("Nie dodano! Wystąpił błąd");

kod usuwajacy rekord:

Cytat
if ($_POST['ok']==1)
{
$zmiana="DELETE FROM `kategorie` WHERE 'id'=1";
$edycja=mysql_query($zmiana);
}

no i właśnie nic się nie dzieje. gdy usunę Warunek to usuwa wszystko. Gdy jest warunek (tu chyba mój błąd) to nie działa i nic nie usuwa. Niewiem własnie czy to błąd przy tworzeniu rekordu czu przy wpisywaniu warunku.
nowotny
Cytat(kionol @ 5.02.2008, 11:58:09 ) *
gdy usunę Warunek to usuwa wszystko. Gdy jest warunek (tu chyba mój błąd) to nie działa i nic nie usuwa.

Który warunek...? "WHERE 'id'=1"...?
kionol
myślałem że podać warunek że jeżeli id=1 itd czyli podać numer jaki został przypisany przez baze (zaczynając od 0 itd) nie wiem jak to nazwac ale chyba dobrze opisałem co mam na myśli
nowotny
Tak, tylko w tym kodzie...:
  1. <?php
  2. if ($_POST['ok']==1) 
  3. {
  4. $zmiana="DELETE FROM `kategorie` WHERE 'id'=1";
  5. $edycja=mysql_query($zmiana);
  6. }
  7. ?>

...są dwa warunki:
1. if ($_POST['ok']==1)
2. WHERE 'id'=1

Dlatego się pytam o który ci chodzi...

Zobacz czy na pewno masz rekord z id=1 w bazie...
kionol
te pierwszy niepotrzebnie podałem bo jest teraz zbędny.
co do tego czy jest to musi być bo wpisów jez kilkanaście a mysql samo dodaje od 0 po kolei no nie?
nowotny
Cytat(kionol @ 5.02.2008, 12:15:10 ) *
co do tego czy jest to musi być bo wpisów jez kilkanaście a mysql samo dodaje od 0 po kolei no nie?

Nie musi być... jak się raz poprawnie wykonał ten kod to już nie masz rekordu z id=1 i kolejne wywołania nic nie dadzą, nie...? skąd wiesz że nic się nie dzieje...? jak to sprawdzasz...?
kionol
jeżeli usunę wszystkie rekordy i zacznę dodawać nowe po kolei to znowu zadcznie od 0? jezeli tak to mam pewność że jest id=1 bo mogę w każdej chwili usunac wszystkie i dodać nowe (sorka za błędy coś mi firefox nie wyświetla ich)
nowotny
Cytat(kionol @ 5.02.2008, 12:24:01 ) *
jeżeli usunę wszystkie rekordy i zacznę dodawać nowe po kolei to znowu zadcznie od 0? jezeli tak to mam pewność że jest id=1 bo mogę w każdej chwili usunac wszystkie i dodać nowe (sorka za błędy coś mi firefox nie wyświetla ich)

No i tu jest błąd w myśleniu, bo tak właśnie się nie dzieje... jak usuniesz wszystko to i tak pola z własnością autoincrement będą się powiększać od ostatniej wartości...
Czyli jak masz trzy rekordy z id 1, 2 i 3 i potem je usuniesz to następny dodany będzie miał id 4...
kionol
to tutaj jest mój błąd winksmiley.jpg dzięki teraz postaram się to naprawić samemu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.