Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Jak określić ścieżkę dostępu do plików graficznych w szablonach styli CSS
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
matias
W pliku layout.phtml mam wpis ładujący szablon styli CSS

1. <link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="<?php echo $this->baseUrl;?>/public/styles/site.php" />

Wszystko super, style ładnie się ładują. Mam tylko jeden problem jak w samym arkuszu styli określić ścieżkę do plików grafiki użytych w stylach? Jeśli użyję statycznie określonych ścieżek dostępu do grafiki to po wrzuceniu projektu na inny serwer będę musiał zmieniać ręcznie wszystkie ścieżki w arkuszu styli w zależności od konfiguracji serwera. Jak więc w szablonie styli CSS odczytać ścieżkę zawartą w $this->baseUrl
Sabistik
Nie potrzebny Ci baseUrl. Po prostu odwołuj się do grafiki ścieżką względną z początkiem w folderze styli. Jeśli grafikę trzymasz w public/gfx/ a style w public/styles/ to w szablonach url(../gfx/plik.gif)

Dodatkowo zainteresuj się nowymi helperami widoku.
matias
To nie mogło być tak proste - a jednak, działa w 100%

Które helpery widoku są nowe ? Ja zacząłem moją zabawę ZF od wersji 1.5RC1 więc nie wiem smile.gif
phpion
Cytat(Sabistik @ 20.03.2008, 03:09:12 ) *
Nie potrzebny Ci baseUrl. Po prostu odwołuj się do grafiki ścieżką względną z początkiem w folderze styli. Jeśli grafikę trzymasz w public/gfx/ a style w public/styles/ to w szablonach url(../gfx/plik.gif)

Pozwolę się nie zgodzić. Moim zdaniem lepiej podawać ścieżki bezwzględne tj: url(/gfx/plik.gif) (/ na początku ścieżki). Dlaczego? Taki plik wyświetli się wszędzie, niezależnie od np. ustawionych dyrektyw mod_rewrite. Ja stosuję ścieżki bezwględne i nie mam żadnych problemów ani z grafiką ani ze stylami.
nevt
Cytat
Pozwolę się nie zgodzić. Moim zdaniem lepiej podawać ścieżki bezwzględne tj: url(/gfx/plik.gif) (/ na początku ścieżki). Dlaczego? Taki plik wyświetli się wszędzie, niezależnie od np. ustawionych dyrektyw mod_rewrite. Ja stosuję ścieżki bezwględne i nie mam żadnych problemów ani z grafiką ani ze stylami.

A ja pozwolę się nie zgodzić z tym co powyżej. mod_rewrite dotyczy odwołań przez serwer www (http://domena/strona?parametry) i nic mu do ścieżek do plików do których dostęp następuje bezpośrednio przez system plików serwera...

a scieżki bezwględne... no cóż - już kilka razy uruchamiałem po kilka projektów wciśnietych na jeden serwer www, każdy projekt w całości w osobnym podkataologu względem document_root serwera www, i nie wyobrażam sobie, żeby przenosząc CSS pomiędzy projektami wymieniać wszystkie ściezki...
matias
Cytat(nevt @ 20.03.2008, 08:15:34 ) *
a scieżki bezwględne... no cóż - już kilka razy uruchamiałem po kilka projektów wciśnietych na jeden serwer www, każdy projekt w całości w osobnym podkataologu względem document_root serwera www, i nie wyobrażam sobie, żeby przenosząc CSS pomiędzy projektami wymieniać wszystkie ściezki...

Dokładnie tak samo często i gęsto muszę robić - przykładem są serwery nazwa.pl. Domeny są u nich podpinane do podkatalogów katalogu głównego konta. Dzięki za pomoc.
Sabistik
Cytat
Które helpery widoku są nowe ? Ja zacząłem moją zabawę ZF od wersji 1.5RC1 więc nie wiem

Chodziło mi o: http://framework.zend.com/manual/en/zend.v...implementations
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.