Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax] Drag'n'drop i auto-update informacji
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
MaestroS
Używam mintAjax - to na początek.

Postawiłem sobie za zadanie zrobienie dynamicznego zakładania przedmiotów na gracza.
Do tej pory trzeba bylo kliknac i to mnie szczerze denerowowalo - brakowalo mi innowacyjnosci.

Nie ma problemu koncepcji, jest problem wykonania.

Tak - powiedzmy - przedstawia się ekwipunek wraz z plecakiem:

Czarne pola pierwszej figury (trudno to nazwac prostokatem) to ekwipunek (glowa, tulow, rece, spodnie). Bordowe figury to przedmioty.

W figurze ponizej, czarne figurki to miejsca w plecaku, a bordowe przedmioty to przedmioty.

Teraz, wiem, że Ajax pracuje na ID, ale nie zgadza mi się to z budową ekwipunku.
Po pierwszego, przenoszony przedmiot nie może być położony nigdzie poza jedną albo drugą figurą.
Po drugie, gdy przedmiot zostanie założony na postać bądź schowany do plecaka, trzeba to updatnąć.
Po trzecie, każde z miejsc ekwipunku i - o zgrozo - plecaka musi mieć swoje ID, by wiedzieć gdzie przedmiot został położony.
Po czwarte, każdy przedmiot musi mieć swoje ID, które to ID będzie nazwą przedmiotu.

Pytanie do ludzi, którzy używali drag'n'drop:

Jak to ogarnąć? Jak ponazywać po kolei figury? Jakie zdarzenie i gdzie umieścić, by wykonał się auto-update?

Chodzi o rozrys nazewnictwa.

Jeżeli byłby ktoś łaskawy, to mógłby podać kod w Ajaxie na tworzenie dragarea (przedmioty) i droparea (pola w plecaku i pola w ekwipunku).

Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
arecki
Szczerze to też się przymierzam do powalczenia z drag'n'drop ale na razie zbyt dużo czasu przykuwają inne obowiązki. Przykład jak to zrobić znajdziesz tutaj. Tylko dodaj kilka pól które będą "pojemnikami" i voilla.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.