Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] ImageMagick, GD2
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
coolin1986
Czy jest jakaś biblioteka w ZendFramework odpowiedzialna za edycję zdjęć, tworzenia miniaturek? Gdzie można znaleźć gotową bibliotekę do obsługi ImageMagick albo GD2, taką żeby łatwo dało się dołączyć do bibliotek Zend Framework? Wogóle jak wy to robicie w Zendzie?
pyro
no przeciez GD2 i ImageMagick to sa najzwyklejsze biblioteki PHP, mozna je normalnie dolaczyc i za pomoca obu mozna edytowac obrazki (osobiscie korzystam z GD2, ale slyszalem ze imagemagick ma wiecej opcji)
LBO
pyro: Koledze chodziło o zapewne o zunifikowane, obiektowe podejście do konwersji zdjęć.

coolin1986: Z czystym sumieniem mogę Tobie polecić ezcImageConversion należącą do biblioteki eZComponents.
Instalacja jest banalna, a używanie - dzięki wbudowanemu autoloaderowi - bardzo przyjemne. Powinieneś bezproblemowo zintegrować ten komponent z obecnym projektem w Zend Frameworku.

Pozdrawiam.
coolin1986
Cytat(LBO @ 20.04.2008, 11:31:31 ) *
pyro: Koledze chodziło o zapewne o zunifikowane, obiektowe podejście do konwersji zdjęć.

coolin1986: Z czystym sumieniem mogę Tobie polecić ezcImageConversion należącą do biblioteki eZComponents.
Instalacja jest banalna, a używanie - dzięki wbudowanemu autoloaderowi - bardzo przyjemne. Powinieneś bezproblemowo zintegrować ten komponent z obecnym projektem w Zend Frameworku.

Pozdrawiam.

No właśnie! Takiego czegoś szukałem! Zaoszczędzi mi dużo czasu. Widzę że clasy eZComponents są niezależne od siebie i są bardzo dobrze opisane. Więc odrazu zapisałem do ulubionych, napewno jeszcze nie raz skorzystam.
Dziwię się tylko że w ZF nie ma jeszcze klasy podobnej do ezcImageConversion albo ImageAnalysis
LBO
Cytat(coolin1986 @ 20.04.2008, 17:11:12 ) *
Dziwię się tylko że w ZF nie ma jeszcze klasy podobnej do ezcImageConversion albo ImageAnalysis

Nie ma i raczej mieć nie będzie.

Propozycje już były, ale ten komentarz Billa Karwina, jednego z głównych developerów ZF, bardzo schludnie przygasił nadzieje.

Pozdrawiam.
Martio
Cytat(coolin1986 @ 20.04.2008, 18:11:12 ) *
No właśnie! Takiego czegoś szukałem! Zaoszczędzi mi dużo czasu. Widzę że clasy eZComponents są niezależne od siebie i są bardzo dobrze opisane.

Nie do końca klasy eZ są takie różowe i niezależne od siebie. Też kiedyś rozważałem użycie tego komponentu do uploadu i konwersji obrazków, ale okazało się że wraz z tym komponentem jest wymagany użycie i kilku innych i w sumie wyszło, że trzeba było wrzucić pól frameworka eZComponents tongue.gif
LBO
Cytat
Nie do końca klasy eZ są takie różowe i niezależne od siebie. Też kiedyś rozważałem użycie tego komponentu do uploadu i konwersji obrazków, ale okazało się że wraz z tym komponentem jest wymagany użycie i kilku innych i w sumie wyszło, że trzeba było wrzucić pól frameworka eZComponents

I co w związku z tym? Prawdopodobnie użycie innego rozwiązania, wymagałoby podobnej ilośco kodu, a niekoniecznie byłby on podobnej jakości co ezc.

Modularna budowa ezc to jest zaleta - bardzo dobrze, że nie powielaja funkcjonalności wspólnych pomiedzy komponentami - przykład prawdziwego reusability.

Osobiście nie sprawia mi problemu wrzucenie na serwer całego frameworka, nawet jeżeli miałbym wykorzystać tylko kilka klas - w dodatku łatwiej wtedy o aktualizację.

Przepraszam, jeżeli odniosłeś wrażenie, że Ciebie atakuję - ale to co przedstawiłeś to nie jest argument i chciałem to wyklarować.

Pozdrawiam, LBO.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.