Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wgrzelak
Czesc, mam problem chce zrobic zapytanie ktore bedzie robic WHERE wg. tego co znajdzie w WHERE (np. "1") znajdzie w tym samym rekordzie (np. "zapytanie = 2") i przeszuka CALA baze szukajac "zapytanie = 2" i to wszytko w jednym zapytaniu?

ps. nie wiem czy ktos zrozumial?

SELECT * FROM tabela WHERE id = 1 AND zapytanie = *

i zeby w miejscu "zapytanie = *" szukalo "zapytanie" z calej bazy ktore bedzie takie same jak w rekordzie "id = 1"
piotrooo89
ja nie kumam... określ co chcesz dokładnie zrobić.
wgrzelak
powiem na przykladzie, pisze cos ala google tyle ze indeksuje wybrana tematyke ale juz nie wazne jaka

i czasem na niektorych stronach jest ten sam plik, opis powiedzmy ze jest to "fraza"

i jak zrobic w jednym zapytaniu (mozliwe ze sie nie da w jednym) zeby skrypt przez WHERE id = sparwdzal w rekordzie kolumne "fraza" i wg. "fraza" szukal takich samych opisow i przy tym nie tracac danych z WHERE id =

sciana.gif

np.

opis: ble ble ble

zobacz na:
onet.pl
wp.pl
google.pl
php.pl

(jezeli "fraza" jest taka sama)
piotrooo89
jeżeli w klauzuli WHERE dasz AND to będzie uwzględniane to i to wiec będzie szukał po frazie nie tracąc tego id. A żeby wyszukiwać jakaś fraze to uzywaj LIKE. nie wiem czy rozwiązałem twój problem.
wgrzelak
zaczne od tego ze like bardzo opciaza yahoo.gif lepsze jest match() i against()

po za tym nie rozwiazales bo ze AND mozna zrobic to ja wiem a mi chodzi zeby w wszytkich rekordach szukalo a nie tylko w tym jednym (fraza we wszytkich)

ps. jakos sobie sam dam rade offtopic.gif
sf
  1. SELECT * FROM tabela WHERE id != 1 AND kolumna = (SELECT kolumna FROM tabela WHERE id=1);

Musisz mieć na serwerze MySQL w wersji 5 winksmiley.jpg

Ale sam bym to zrobił w dwóch zapytaniach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.