Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] sfForm bez tabelek + usprawnienie autoloadingu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
phpion
Witam,
piszę w zasadzie w dwóch kwestiach. Ostatnio z ciekawości wypróbowałem Symfony 1.1 i mam pewne pytania:

1a) Czy jest możliwość (pewnie kwestia przeładowania jakiejś metody w jakiejś klasie) aby formularze generowane za pomocą sfForm nie były wyświetlone w formie tabeli? Wydziałbym je raczej w formie <dl> a nie <table>.
1b) Czy moglibyście polecić jakis tutorial po sfForm? W sieci marnie z tym, a na stronie Symofny również znalazłem jakieś szczątki w snippetach

2) Czy jest możliwość zmiany autoloadingu na ten jaki jest preferowany w Zend Framework? Chodzi mi konkretnie o strukturę katalogów i plików:
Kod
lib
-- Klasa.class.php
---- Podklasa.class.php

Z tego co popróbowałem to wywołanie:
  1. <?php
  2. $a = new Klasa_Podklasa();
  3. ?>

nie odnajduje pliku szukając go jako lib/Klasa_Podklasa.class.php, a nie pod ścieżką lib/Klasa/Podklasa.class.php.

Z góry dzięki serdeczne za pomoc!

Pozdrawiam,
pion

// EDIT:
poprawiłem literówkę w temacie: sfFrom -> sfForm
empathon
W odpowiedzi na Twoje pytanie wygląda na to, że dodajemy po prostu odpowiedni template o nazwie w postaci _article_form.php.

Więcej linków tu:
http://www.goldenline.pl/forum/symfony/372464/s/1#6554976 i drugi post poniżej mojego winksmiley.jpg

Jeśli chodzi o autoload to nie słyszałem o takiej możliwości. Jeśli strasznie jej potrzebujesz zawsze możesz napisać plugin.
Zapraszam do grupy na GL winksmiley.jpg
destroyerr
Cytat
W odpowiedzi na Twoje pytanie wygląda na to, że dodajemy po prostu odpowiedni template o nazwie w postaci _article_form.php.

Szczerze mówiąc nie wiem co miałeś na myśli.
Formularze w postaci listy są dostępne, musisz wywołać metode setFormFormatterName z parametrem 'list' dla widgetSchema formularza. Jeśli potrzebujesz oprzeć to na dl to dopisz sobie klase dziedziczącą po sfWidgetFormSchemaFormatter.
Co do tutoriala to tylko ten z thatsquality.com, który już empathon podał. Są też jeszcze opisy w prezentacjach na aide-de-camp.org.

Autoload można przerobić, tylko po co? Będziesz miał wtedy 2 konwencje.
phpion
Obojgu Wam wielkie dzięki za pomoc. Tutorial zapowiada się bardzo ciekawie. Prawdopodobnie rozwiązaniem mojego problemu będzie faktycznie metoda setFormFormatterName(). Dzięki.

Ale wracając do autoloadingu: lubię mieć porzadek w strukturze klas i wrzucanie wszystkiego do jednego folderu nie bardzo mi odpowiada. W sumie to się dziwię, że opisana przeze mnie metoda nie została zaimplementowana w Symfony. Przecież to nic innego jak zwykłe str_replace _ na / i po sprawie. No szkoda...
destroyerr
No nie do końca to takie proste, przynajmniej moim zdaniem. Jeśli tak uważasz to szybko sobie zmienisz winksmiley.jpg
No i nie musisz mieć wszystkiego w jednym folderze, możesz dodawać kolejne.
mike
Cytat(phpion @ 7.06.2008, 20:22:57 ) *
Ale wracając do autoloadingu: lubię mieć porzadek w strukturze klas i wrzucanie wszystkiego do jednego folderu nie bardzo mi odpowiada. W sumie to się dziwię, że opisana przeze mnie metoda nie została zaimplementowana w Symfony. Przecież to nic innego jak zwykłe str_replace _ na / i po sprawie. No szkoda...
Nie zostało to zaimplementowane bo to głupota w kontekście nadchodzących przestrzeni nazw. Poza tym wewnątrz folderu lib/ możesz sobie tworzyć struktury jak chcesz, więc porządek można zachować bez problemu bez nadawania klasom bezsensownych nazwa a la Zend Framework.
phpion
smile.gif dzięki wszystkim jeszcze raz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.