Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] Własne komunikaty o błędach przy walidacji formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
phpion
Witam,
czy jest prosta możliwość zdefiniowania własnych (w miejsce angielskich) komunikatów informujących o błędach w walidacji formularza? Korzystam z Forge i nie bardzo widzę takową możliwość. Może jednak coś mi umknęło.
Pozdrawiam,
pion

PS: nie chodzi mi o error_format, tylko o możliwość przypisania konkretnych komunikatów do konkretnych błędów walidacji
kbsucha
Witam z tego co widze, tak na szybko bo nie korzystam z forge, to on używa walidacji z bibliotek Kohany, a dla niego są definiowane komunikaty, nawet znalazłem po polsku w "kohana\system\i18n\pl_PL\validation.php

nie wiem czy to oto chodzi, ale może coś pomoże. Pozdrawiam
bełdzio
hmmm

Form_Input.php 159:

Kod
/**
* Set or return the error message.
*/
public function message($val = NULL)

:-)

ew. 267:

Kod
/**
* Set or return the error messages.
*/
public function error_messages($func = NULL, $message = NULL)
nrm
2.1 czy 2.2?

Pewnie 2.1, no to $validation->set_message('jaki_rules','jaki_komunikat');
phpion
Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym (z tego co przejrzałem kody), że tym sposobem można dodać własny komunikat tylko do jednej "zasady". W jaki sposób zmienić komunikaty hurtowo?

PS: Kohana 2.1.2. Czy 2.2 powinna ukazać się na dniach?
nrm
Cytat(phpion @ 20.07.2008, 09:50:46 ) *
Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym (z tego co przejrzałem kody), że tym sposobem można dodać własny komunikat tylko do jednej "zasady". W jaki sposób zmienić komunikaty hurtowo?

nie rozumiem pytania. skoro wykorzystujesz dana regułę dla wielu pół to jedno set_message wystarczy

Cytat(phpion @ 20.07.2008, 09:50:46 ) *
Czy 2.2 powinna ukazać się na dniach?

Nie sądze, jeżeli "na dniach" < 15 dni to z pewnością nie. Jest jakaś plotka o końcu sierpnia ale po kodzie (jeszcze) tego nie widać.
phpion
Nie wykorzystuję danej reguły dla kilku pól tylko danemu polu przypisuję kilka reguł (np. adres e-mail wymagany, walidacja maila, sprawdzenie czy nie istnieje w bazie). Czy jest możliwość przypisania komunikatów dla danego pola do wszystkich 3 etapów walidacji? O to cały czas mi się rozchodzi.

// EDIT:
Może podam kod:
  1. <?php
  2. $form->input('email')->rules('required|valid_email');
  3. $form->email->error_messages('required', 'Adres e-mail jest wymagany');
  4. $form->email->error_messages('valid_email', 'Wpisany adres e-mail jest niepoprawny');
  5.  
  6. // tak to juz kompletnie nieczytelne tongue.gif
  7. $form->input('email')->rules('required|valid_email')->error_messages('required', 'Adres e-mail jest wymagany')->error_messages('valid_email', 'Wpisany adres e-mail jest niepoprawny');
  8. ?>

Czy jest możliwość ustawienia error_messages hurtowo, tj. przekazując np. tablicę kod_bledu => komunikat? Czy trzeba to robić w ten sposób jaki przedstawiłem?
nrm
2.1: przede wszystkim to komunikaty required|valid_email itp. masz w langach więc po co chcesz je w ogóle ustawiać w kontrolerze? set_message przydaje się do ustawienia komunikatu np. callbacka, resztę masz automatycznie.
phpion
smile.gif
Wiem, że te komunikaty mam w konfiguracji i bardzo mnie cieszy ów fakt. Jednak chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość zdefiniowania ich "ręcznie"? Ciągle krążymy dookoła tego tematu ale wciąż jakoś nieco daleko winksmiley.jpg
nrm
daleko bo ciężko cie w ogóle zrozumieć. Przecież jak sobie przeedytujesz tekst w i18n to będziesz miał ręcznie winksmiley.jpg (tylko PO CO?).

prosta odpowiedź: 2.1 NIE. 2.2 TAK
phpion
Dzięki smile.gif
nrm
chciałbym uzupełnić swoją wypowiedź o terminie 2.2: developerzy mówią wyraźnie o sierpniu (8.8.8?)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.