Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zablokowanie robota spamera z Apache
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
marcincompl
Witam
Mam taki problem mój CMS jest atakowany spamerskimi wpisami. Czy jest możliwość zablokowania robota spamera ze strony serwera Apache.
Robot spamerski zmienia swoje IP ale wpisy pozostawia ciągle takie same.
l0ud
A nie możesz po prostu zabezpieczyć tego CMS'a? Być może jest to możliwe po stronie apache, ale na pewno dużo bardziej kłopotliwe.
Jacekalex
Witam

Na ten temat ze trzy książki można napisać.
Szukaj następująco - jeśli na komercyjnym hostingu - mod rewrite i htaccess.

CMS - są moduły - które przy rejestracji zmuszają do przepisania kodu z obrazka, natomiast posty mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy.

Jeśli natomiast masz własny serwer - lub takim administrujesz - to masz ze dwieście możliwości - jest mod-security w Apachu, jest Snort - do których można pisać własne reguły, jest php z modułem suhosin i setką innych sposobów - aby wycinać i banować troli - choćby kombinacja w php - eregi [argument] - akcja - który może uruchomić praktycznie dowolną akcję , a jeśli zhakujesz Pentagon i włamiesz się do centrum sterowania rakiet balistycznych - do tego moduł GeoIP...... - możliwości są tysiące, ale zwalczanie spamu ogólnie - to nie jest temat na 5 linijek tekstu.

Do gotowych systemów CMS są moduły (np. do Joomli) do własnego CMS -a musisz napisać je sam.

Radziłbym zajrzeć do księgarni - i poszukać literatury dotyczącej kilku modułów Apacha - np. mod-rewrite, zabezpieczania PHP, i ... pomyśleć.

I poszukać, np. tutaj: http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showforum=18

Z twojego obecnego pytania można tylko wróżyć z fusów.

I to by było na tyle.

Pozdrawiam
guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.