Następujący formularz a w nim
teraz tak z java scriptu (dokładnie jquery) odwoluje sie do zmiennej w nastepujacy sposob:
id_grupy: document.form_grupy.opis.value
zmienna id_grupy nie przyjmuje wartosci pomimo jej wyswietlania w szablonie smarty
id_grupy: document.form_grupy.opis.value
// przypisanie wartości zmiennej var moja_zmienna = document.formik.pole.value; alert(moja_zmienna); // przypisanie wartosci w tablicy var moja_tablica = { 'tutaj_klucz' : document.formik.pole.value }; alert(moja_tablica['tutaj_klucz']); // lub jesli sie upierac przy jquery to np. var moja_zmienna = $('form[name=formik] > input[name=pole]').val(); alert(moja_zmienna);
<input name="opis" type="text" class="s_pole_txt" value="jakis napis" onChange="aktualizuj_grupe()"/>
function aktualizuj_grupe(){ var moja_zmienna = document.form_grupy.nazwa.value; alert(moja_zmienna); }
document.form_grupy.nazwa.value
i odwołam się do niego
nazwa: document.getElementById('nazwa');
function aktualizuj_grupe(){ $.POST("index.php", { ... nazwa: document.form_grupy.nazwa.value , ... }, ... }
{section name=grupy loop=$grupy} {if $smarty.section.grupy.first} <form name="form_grupy" method="post" action="index.php"> <table width="650" border="0" align="left" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr> </tr> {/if} <tr> </tr> {if $smarty.section.grupy.last} <tr> </tr> </table> </form> {/if} {/section}