Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cachowanie w Smaty
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy szablonów
RafaelX
Witam,
Planuje otworzyć dość duży portal, i nie wiem czy włączyć czy wyłączyć opcje cachowania, chciałem zrobić tak, ze cachowanie jest włączone, jak użytkownik zmieni coś we własnym profilu, dane z cachu jego strony zostają usunięte, wydawało mi się to dobrym rozwiązaniem jednak, doszedłem do wniosku, że jeśli każda strona ma co najmniej 6 KB, to zakładając ze jest 10 000 zarejestrowanych użytkowników, w folderze z cachem będzie znajdowało się dużo danych.
I tu pojawia się moje pytanie, czy to zwolni pracę całego systemu?? Może lepiej wyłączyć cachowanie? (jednak jeżeli jest w cachu taka stronka to żadne zapytania nie wykonują się i od razu jest wywoływany dany plik z cachu). całkiem się pogubiłem i nie wiem co robi....

Pomóżcie, pozdro.
djstrong
60MB to dużo? Moim zdaniem nie. Poza tym dodatkowe pliki na serwerze nie mają zauważalnego (można powiedzieć żadnego) wpływu na szybkość jego działania. Pewien czas zajmie tylko zapis do cache'u.

edit: jeszcze odczytanie cache'u może zajmować dużo czasu jeśli umieścisz pliki w jednym folderze (chyba lepiej zrobić podfoldery o nazwach, np. 3 pierwsze znaki loginu. Ta przypadłość zależy od systemu plików.
RafaelX
no tak, ale dodajmy do tego jeszcze stronę galerii (co najmniej 10 KB) i niech się okaże ze portal będzie popularny, zarejestruje się 100 tysięcy osób, w tedy zrobi się z tego ponad 1 GB danych, czy jak dam to np w podkatalogach wg ID czyli na każdego użytkownika jest 1 katalog, w nim profil i galeria (możne jeszcze jakaś jedna strona, ale to już jest nie ważne w tej sytuacji) to portal będzie działał szybciej niż wykonanie 5 zapytań i wykonanie odpowiednich funkcji przeć PHP i wprowadzenie ich do szablonu questionmark.gif chciałbym to wiedzieć, ponieważ moim zdaniem jest to ważne, a nie za bardzo wiem od czego zależy szybkość ładowania tych stron, wiem ze zależy od ilości plików w danym katalogu i ilości użytkowników którzy chcą je odczytać, w takiej sytuacji czy umieszczenie cachu w podkatalogach rozwiąże ten problem questionmark.gif

PS: dzieki za odpowiedź
djstrong
Moim zdaniem cache jest dobrym rozwiązaniem w Twoim przypadku. Ten 1GB to też nie dużo winksmiley.jpg Najtańsze hostingi tyle oferują, a jeśli będziesz miał już mln użytkowników to pewnie będzie Cię stać na coś lepszego niż najskromniejsza oferta winksmiley.jpg

Jak nie jesteś pewny to możesz potestowwać, najpierw zzrobić bez cache'u (bo i tak to musisz zrobić), a potem ew. dorobić cache jeśli będzie potrzebny lub będziesz ciekaw przyśpieszenia.
RafaelX
dzieki za odpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.