Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: apache przez router?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
jimmy_lee
Mam siec 2 komputerow - laptopa podlaczonego przez wireless, z zainstalowanym Apache 2 i stacjonarny (na kablu), na ktorym chce miec dostep do tego serwera... Da sie to zrobic? Jak na razie nic nie osiagnalem...

W konfiguracji serwera mam wpisane: Listen 80 i jako server name 192.168.1.101:80 (czyli ip mojego serwera)
W konfiguracji routera mam wlaczyny port forwarding na port 80 i ip mojego serwera

Na drugim komputerze probje sie odwolac do serwera wpisujac: http://192.168.1.101 i nic to nie daje (server time out czy costam)

O czym zapominam? W sumie nigdy nie probowalem konfigurowac czegos takiego, wiec o niczym nie mam pojecia smile.gif
erix
Cytat
W konfiguracji routera mam wlaczyny port forwarding na port 80 i ip mojego serwera

Jeśli to jest ta sama sieć, to po co przekierowywać? winksmiley.jpg

A jak masz vhosty skonfigurowane? Komputery się "widzą"?
jimmy_lee
Tak, komputery widza sie w sieci...

vhosty? smile.gif
erix
W dokumentacji wszystko jest. winksmiley.jpg

Nie wystarczy ustawić Listen (choć powinno to coś zmienić), ale trzeba również podać nazwę domenową. Zresztą, wszystko jest dobrze wytłumaczone w plikach konfiguracyjnych, w komentarzach. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.