Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] div > h2
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
dem
Czesc.

Dawno nie robilem stronek, a ostatnio zaczalem stawiac bloga na wordpressie i doszedlem do klopotliwej sytuacji, ktora zobrazuje przykladem.

mam kod:

1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
  4. </head>
  5. body {
  6. margin: auto;
  7. background: black;
  8. }
  9. #top, #content, #bottom {
  10. width: 793px;
  11. margin: auto;
  12. min-height: 20px;
  13. }
  14. #top {
  15. background: red;
  16. }
  17. #content {
  18. background: orange;
  19. }
  20. #bottom {
  21. background: blue;
  22. }
  23. h2 {
  24.  
  25. }
  26. </style>
  27. <body>
  28. <div id="top"></div>
  29. <div id="content">
  30. <h2>asd</h2>
  31. </div>
  32. <div id="bottom"></div>
  33. </body>
  34. </html>

efekt w ff i operze: http://odsiebie.com/pokaz/6112467---205a.html

No i teraz pytanie. Dlaczego marginesy pochodzace od h2 wychodza poza jego rodzica "content" tworzac przerwy miedzy divami questionmark.gif WTF

o ile dobrze pamietam to te marginesy powinny byc wzgledem "content" a nie body... jak dodam float dla h2 to zachowuje sie prawidlowo (ale dajac float right juz nie)
piotrooo89
daj dla h2 margin: 0;
dem
nie rozumiesz... ja nie chce dawac marginesu na 0... ja chce sie dowiedziec jakim prawem h2 nie zamyka sie w content...
jmail
lol - standardowe działanie shitFox'a biggrin.gif wywal to min-height i uzupełnij braki &nbsp;
dem
jak ja kocham ludzi ktorzy sie wymadrzaja i polecaja uzupelnic braki podczas gdy sami powinni uzupelnic braki. Stosowanie, czy nie stosowanie min-height nie jest tutaj rozwiazaniem...

odpowiedz na moje pytanie, potem sprawdz swoje rozwiazanie, a dopiero potem pisz posty
jmail
ciekawe czemu ludzie mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem. chodziło mi o uzupełnienie braku min-height poprzez &nbsp; żeby Ci div o wysokości 0px się nie wyświetlił.

co do Twojego pytania to oczywiście że h2 zamyka się w content. dołóż do niego tylko border i zobaczysz. Taka gówniana przypadłość FF i Opery, że jak jest margin to go nie traktuje jako zawartości. Taki feature.

Swoją drogą mógłbyś to wycentrować w IE
dem
dalej nie rozumiem
Cytat
chodziło mi o uzupełnienie braku min-height poprzez   żeby Ci div o wysokości 0px się nie wyświetlił.

ze co mam zrobic ? bo nie nie chwytam ;o nie mam zadnego diva o wysojkosci 0px ;o
jmail
jak wywalisz min height to będziesz miał dwa. puste....

zrób najpierw to co zasugerowałem w drugim poście. ustaw border: 1px solid green; na diva content i podziwiaj moc shitFoxa biggrin.gif

następnie ustaw margin: auto dla h2 i po temacie.
dem
hmmm, no coz... jednak bede musial ingerowac w margines h. pozostaje mi zawsze padding do zabawy...

szczerze, nigdy nie zauwazalem tego problemu, byc moze dlatego ze kiedys nie przejmowalem sie przeznaczeniem znacznikow i nie uzywalem naglowkow biggrin.gif

niesamowite jak firefox czy opera potrafi sie pier*ol***. Myslalem ze to tylko przypadlosc ie.

a co do css dla ie biggrin.gif css ie zawsze zostawiam na sam koniec:P

to ja mam tylko jeszcze jedno pytanie... kiedy ff i opera zaczely interpretowac marginesy i paddingi tak samo jak ie ? ; oooo
erix
Cytat
to ja mam tylko jeszcze jedno pytanie... kiedy ff i opera zaczely interpretowac marginesy i paddingi tak samo jak ie ? ; oooo

Wtedy, gdy działają one w quirks mode. tongue.gif A w ten tryb je wprowadzasz.

hint: dtd strict
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.