Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax]Upload pliku
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
cojack
Chciałbym się spytać jak zrobić via XMLHttpRequest przesłanie pliku na podany adres za pomocą XMLHttpRequest.send, sprawa ma się tak, w action w formularzu nie mam adresu. czyli niby sam do siebie robię akcje, ale! Ale sprawa ma się tak że ja w ogóle nie robię submita na formularzu, tylko wywołuję akcję js a w nich ajax'owe odpytania do serwera, obróbka php itp... No i, jak za pomocą js wysłać via ajax plik z input type file? Czytałem trochę na ten temat, widziałem że goście używali do tego bibliotek od mozilli, ale mi to nie chciało działać, ma ktoś na to jakiś pomysł?

P.S. jquery odpada itp też.
vokiel
W czystym js jest z tym problem. W js nie da się pobrać pliku z dysku użytkownika, co jest ok, bo ja sam bym nie chciał, żeby jakiś skrypt na czyjejś stronie mi grzebał po kompie winksmiley.jpg Trzeba kombinować z ukrytymi ramkami. Tam zwykłym formularzem wysłać plik, php przerobi, odeśle co tam odeśle;) pobrać to i działać dalej na tym, już na normalnej stronie.
cojack
vokiel problem w tym że ja nie mogę wykonać submit w formularzu. Tu jest pies pogrzebany.
vokiel
Cytat
vokiel problem w tym że ja nie mogę wykonać submit w formularzu. Tu jest pies pogrzebany.

W ogóle wysłać formularza nie możesz? Czemu? Nie musisz wysyłać tego formularza, robisz jego kopię (samego pola file), wysyłasz, a po stronie php obrabiasz sam plik.

A jak chcesz wysłać inaczej plik? Pozostaje HTML5, ewentualnie JsHttpRequest, lub inne języki: aplety javy, flash...
cojack
Nom, w ogóle nie mogę wysłać formularza, taka jest zasada w naszym fw w firmie, co prawda nie podoba mi się logika tego założenia, no ale cóż nie mam co się sprzeciwiać po prostu trzeba tak robić i tyle.

Nie kminie nić nt tego kopiowania pola input file, poza tym rozkminiłem jakieś XMLHttpRequest Level 2, i tam jest coś takiego jak .upload(), sprawdzimy.
emp
Bez ukrytej ramki i wysłania odpowiednio skonfigurowanego formularza tego nie zrobisz tak aby ci to chodziło na większości przeglądarek bez zmieniania w nich zabezpieczeń.
To są twoje jedyne sensowne opcje File upload oczywiście jeśli to ma działać na więcej niż jednej przeglądarce.
rafalw
Witam

Ostatnio tez siedzialem nad czyms takim, wzorowalem sie na ksiazce http://helion.pl/ksiazki/phmspr.htm, polecam sciagnac przyklady na ftp i zapoznac sie z rozdzialem 6, tam jest caly menadzer plikow ajax + php, upload rozwiazany przez ukryty iframe smile.gif pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.