Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak to działa w praktyce?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
woml
:oops: Na swoim domowym sprzecie mam zainstalowany i skonfigurowany Serwer Apache oraz WinMySQL. Aplikacja która stworzylem działa. Chciałbym ją umieścić na serwerze dostepnym w internecie? Czy są jakieś niekomercyjne serwery które obsługują php? Jak to wygąda operacja przesłana mojej aplikacji na innego hosta. Zakładem że nie każdy z usługodawców w tej dziedzinie ma taką strukturę katalogów jak ja, mało tego napewno też różnimy się oprogramowaniem. Jakie kroki przediewziąć żeby mój serwis był widoczny w internecie?
kurtz
Cytat
:oops:     Na swoim domowym sprzecie mam zainstalowany i skonfigurowany Serwer Apache oraz WinMySQL. Aplikacja która stworzylem działa.
szcerze gratulacje i oby tak dalej.
Cytat
Chciałbym ją umieścić na serwerze dostepnym w internecie? Czy są jakieś niekomercyjne serwery które obsługują php?
tak jest kilka serwerow oferujcych darmowo php a czasem i mysql. akutalna lista jest na http://php.faq.pl/klucz/serwery
Cytat
Jak to wygąda operacja przesłana mojej aplikacji na innego hosta. Zakładem że nie każdy z usługodawców w tej dziedzinie ma taką strukturę katalogów jak ja, mało tego napewno też różnimy się oprogramowaniem.  Jakie kroki przediewziąć żeby mój serwis był widoczny w internecie?
na pewno teraz wszystkie pliki php masz w jakims katalogu - musisz dbajac o to by nie utracic odwolan miedzy nimi przelozyc ta strukture na serwer. najczesciej jest to po prostu skopiowanie calej zawartosci katalogu gdzie trzymasz skrypty php (czyzby htdocs? ;)

przeniesienei bazy to juz wiecej zabawy ;)
aby "przegrac" baze bedziesz musial dokonac "zrzutu" jej zawartosci - sluzy do tego np program mysqldump (masz do razem z innymi binarkami w katalogu mysql/bin). musisz po prostu wygernowac liste zapytan SQL tworzacych tabelki oraz (jesli potrzebny) wstawiajace do nich odpowiednie dane (wiec create table i insert).
do wygenerowania lista zapytan sql mozesz tez skorzystac z gotowych narzedzi (skryptow) jak np phpMyAdmin - http://www.phpwizard.net/projects/phpMyAdmin - wg mnie bardzo pomocny i wygodny skrypt.
pozniej musisz jakos wykonac te zapytania na docelowej bazie danych - mozesz do tego uzyc mysql -h i podac adres hosta z mysqlem badz znow phpmyadmin'a (np postawionego juz na docelowym serwerze).
no i to chyba tyle ;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.