Ja jednak wolę konfigurować własnoręcznie Apacha. Wiem co zmieniam i nie pozwolę by coś się zmieniło bez wyraźnej mojej chęci
Jabol
14.05.2003, 07:42:39
ale webmin ma jedną wielka zalete. Możesz konfigurować twojego apache i nie tylko przez sieć(jeżeli lokalnie to na przez localhost)! Poza tym w webminie możesz edytowac pliki konfiguracyjne, jak w edytorach! Na dodatek webmin ma bardzo fajne narzędzia do zarządzania db(mysql, postgres).
Kamis
14.05.2003, 07:52:01
No oczywiście... jeśli zależy Ci na czasie... chcesz szybko coś osiągnąć to taki programik jest bardzo dobry. Jednak upieram się przy swoim i do nauki polecam czysty kod. Zawsze własne osiągnięcia mają słodszy smak od gotowych rozwiązań.
omj
14.05.2003, 13:12:54
no właśnie jak zatrzymać i uruchomić apach'a przez internet albo chociaż lokalnie w sieci
konfiga sobie zmieniam na innym kompie i później lece do drugiego żeby zrestartować apache'a
działam na windzie więc webmin mi odpada
swoją drogą też już przyzwycziłem się do konfiguracji w notatniku
i jakoś sie cieszę, że wcześniej nie wpadły mi w ręce te udoskonalacze
Jabol
14.05.2003, 13:58:28
ależ ten wind jest bieny. Na linuxie znam conajmniej pare sposobów na uruchomienie apacha zdalnie. Natomiast na widows możezs napisać skrypt (w jakim serwer-side), który będzie korzystał z [php:1:d6a24546ab]exec('c://apache/path/bin/apachestart.exe'/*czy jakoś tak!*/)[/php:1:d6a24546ab]
omj
14.05.2003, 18:33:55
nie za bardzo to czaję jabol?
jak sie pisze taki skrypt?
Jabol
14.05.2003, 18:41:51
tzn nie pamiętam dokładnie czy exec, ale na pewno możesz użyć system lub command. Obie te funckje przyjmują w argumencie komende do cmd, która zostanie wykonana tak, jakby była wprowadzana z cmd! Możesz zrobić skrypt, który uruchamia apacha za pomocą odpalania programów startujących i zamykających
PS.
Poczytaj sobie o tym w manualu
Kamis
15.05.2003, 08:56:18
Cieszę się, że ktoś popiera moje racje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.