Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: program do konfiguracji apache
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
wool
program i informacje o nim znajdują się: www.apache-gui.com
albo na skróty
link do programu http://www.zecos.com/files/apconf.exe
link do polskiej wersji językowej http://www.apache-gui.com/languages/polish.zip
omj
www.webmin.com dla linuksa, chociaż może już go mieć
lub
www.comanche.org dla windows
Kamis
Ja jednak wolę konfigurować własnoręcznie Apacha. Wiem co zmieniam i nie pozwolę by coś się zmieniło bez wyraźnej mojej chęci winksmiley.jpg
Jabol
ale webmin ma jedną wielka zalete. Możesz konfigurować twojego apache i nie tylko przez sieć(jeżeli lokalnie to na przez localhost)! Poza tym w webminie możesz edytowac pliki konfiguracyjne, jak w edytorach! Na dodatek webmin ma bardzo fajne narzędzia do zarządzania db(mysql, postgres).
Kamis
No oczywiście... jeśli zależy Ci na czasie... chcesz szybko coś osiągnąć to taki programik jest bardzo dobry. Jednak upieram się przy swoim i do nauki polecam czysty kod. Zawsze własne osiągnięcia mają słodszy smak od gotowych rozwiązań.
omj
no właśnie jak zatrzymać i uruchomić apach'a przez internet albo chociaż lokalnie w sieci
konfiga sobie zmieniam na innym kompie i później lece do drugiego żeby zrestartować apache'a
działam na windzie więc webmin mi odpada rolleyes.gif

swoją drogą też już przyzwycziłem się do konfiguracji w notatniku
i jakoś sie cieszę, że wcześniej nie wpadły mi w ręce te udoskonalacze
Jabol
ależ ten wind jest bieny. Na linuxie znam conajmniej pare sposobów na uruchomienie apacha zdalnie. Natomiast na widows możezs napisać skrypt (w jakim serwer-side), który będzie korzystał z [php:1:d6a24546ab]exec('c://apache/path/bin/apachestart.exe'/*czy jakoś tak!*/)[/php:1:d6a24546ab]
omj
nie za bardzo to czaję jabol?
jak sie pisze taki skrypt?
rolleyes.gif
Jabol
tzn nie pamiętam dokładnie czy exec, ale na pewno możesz użyć system lub command. Obie te funckje przyjmują w argumencie komende do cmd, która zostanie wykonana tak, jakby była wprowadzana z cmd! Możesz zrobić skrypt, który uruchamia apacha za pomocą odpalania programów startujących i zamykających
PS.
Poczytaj sobie o tym w manualu
Kamis
Cieszę się, że ktoś popiera moje racje winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.