MaciekPierwszy
23.12.2013, 22:13:54
Witam.
Chciałbym zrobić profile użytkowników na moim portalu, publiczne oraz prywante z panelem admina
Pytanie brzmi jak to najlepiej zaprojektowac??
Stworzyć dwa oddzielne moduły?? Czy stworzyć weryfikację użytklowników wewnątrz jednego modułu??
kacpero1094
3.01.2014, 21:21:53
Ja bym zrobił osobny moduł. Po wielu doświadczeniach związanych z tworzeniem różnorakich rozwiązań wiem, że jest to wygodniejsze rozwiązanie. Panel zwykłego użytkownika najczęściej jest osadzony w layoucie strony, ma więcej danych w bazie. Natomiast admin zazwyczaj nie posiada profilu (dane typu: strona www, miejscowość rodzinna, wiek itp.).
Tworząc serwis guitarway.pl zdecydowałem się na jeden moduł i teraz wiem, że to był błąd. Są rzeczy, które jest wygodniej obsługiwać z poziomu strony (forum, komentarze), ale niektóre rzeczy lepiej by było mieć w osobnym panelu z większą liczbą opcji, które obsługiwałyby osoby, które nie udzielają się na stronie (ich profile publiczne są puste).
Oczywiście osobny panel można również zrealizować posiadając tylko jedną bazę z użytkownikami. Ja jednak wolę oddzielać użytkowników od tych, którzy zarządzają stroną.
Ogólnie jest to temat do przedyskutowania na konkretnym przypadku. Nie ma złotego środka. Jeżeli wybierzemy dobre rozwiązanie to zarządzanie stroną będzie wygodne i bezpieczne.