Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jaki OS dla apacha
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
spiro
mam pytanie odnosnie wyboru systemu operacyjnego ktory bedzie pracowal jako serwer...
chcialbym umiescic na nim sklep internetowy w php i mysqlu
zastanawiam sie nad debianem lub freebsd (co o tym sadzicie)

acha dopiero zaczynam wiec prosze o wyrozumialosc
pusiek.org
Jak dopiero zaczynasz, to polecam Debiana. Mozna wszystko zainstalowac z paczki i bedzie dzialalo. Pozniej jakies male poprawki i bedzie dzialalo dobrze smile.gif
kszychu
Aktualnie jestem na etapie zachwytu wywołanego używaniem freeBSD, więc zgadnij, co bym Ci polecił ;-)
A za debianem nigdy nie przepadałem, bo .... w debianie się nie da!
Vertical
Fedora albo Aurox
spiro
a jakich OSow uzywaja "powazne" firmy??

a tak na marginesie to jakie sa podstawowe roznice miedzy debianem a freeBSD??
sf
Używają sprawdzonych. Czyli takich, które spełniają ich oczekiwania. Każdy ma swoje widzi mi się i każdy wybiera inny. Skoro nie masz pojęcia co wybrać to odsyłam na linux.pl gdzie są opisane poszczególne dystrybucje i wybrać sobie jakąś. BSD vc Linux? Na google wpisz i poczytaj smile.gif Na początek wybierz FreeBSD jeśli się zdecydujesz bo jest najłatwiejszy z tej rodziny.
Vertical
Cytat

Chociażby Linuxa. Coraz częściej wchodzi też do użytku Solaris, ale trzeba potrafić go obsłużyć
kszychu
Cytat(spiro @ 2004-12-29 18:13:14)

a tak na marginesie to jakie sa podstawowe roznice miedzy debianem a freeBSD??

1. Poważnych

2. Podstawowe są takie: debian to linux, freeBSD to UNIX.
docent
primo nie OSy a dystrybucje :]

po drugie: sloneczko (aka solaris) to nie ta nacja - o ile nie interesuje cie ograniczanie zuzycia zasobow "od reki" to nie baw sie nim - on ma inne zastosowania niz prosty serwerek WWW.

fedora - aurox - zapomnij. albo kup sobie strzelbe i strzel w glowe - na jedno wyjdzie winksmiley.jpg nie jako serwer - na poczatek jako linux - ok. ale jako workstation tongue.gif

debian, freebsd? bleh - ja zawsze i wszedzie siedzialem pod slackiem i tak siedziec bede winksmiley.jpg slackware rule$$ :]

i jedna rada - nie ucz sie korzystac z paczek. wklepanie ./configure, make, make install i przeczytanie 3 instrukcji to na prawde sprawa bezbolesna winksmiley.jpg

a jak koneicznie paczki to i nawet masz w slacku swareta - takie cos jak emerge w gentoo - piszesz komende do instalacji paczki a ten ci ja sciaga, instaluje, sciaga zaleznosci, instaluje i jeszcze kawe robi i fajke sam odpala biggrin.gif

powodzenia winksmiley.jpg
Peter15
fedora dla początkująceko, magiczne paczki i wszytko ok. Poważne firmy z tego co wiem najczęściej korzystają ze slackware. Najpoważniejsza dystrybycja. Co do BSD to polecam gentoo (lub dla początkujących vidalinux).
sf
Cytat(Peter15 @ 2005-02-02 11:15:06)
fedora dla początkująceko, magiczne paczki i wszytko ok. Poważne firmy z tego co wiem najczęściej korzystają ze slackware. Najpoważniejsza dystrybycja. Co do BSD to polecam gentoo (lub dla początkujących vidalinux).

Co ma Gentoo do BSD?
bela
Cytat(sf @ 2005-02-02 17:51:47)
Cytat(Peter15 @ 2005-02-02 11:15:06)

Co ma Gentoo do BSD?

porty biggrin.gif ?
sf
http://reb.piwko.com.pl/Gentoo-OBSD winksmiley.jpg tongue.gif
Ociu
Slackware.
aleksander
temat miejscami trochę schodzi na taki typu "komu sie to podoba?" Jednemu się podoba to, a drugiemu tamto. Moim zdaniem temat powinien brzmieć "jaki system operacyjny jest najbezpieczniejszy, do pracy jako serwer www?". Wtedy można się opierać na sprawdzonych faktach, analizach itd. Poza tym najłatwiejszy nie znaczy najbezpieczniejszy smile.gif

zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.