Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache + router
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
berstrong
Mam router D-Link 504T + apache + winxp Prof, apache ustawiony standardowo na port 80, w routerze przekierowany port 80 na mój IP w Lanie (192.168.1.2) po wpisaniu w przeglądarce mojego zewnetrznego ip nic się nie pokazuje dlaczego ?
dr_bonzo
Jesli wpisujesz zewnetrzny IP z sieci lokalnej to nie bedzie dzialac dopoki nie zrobisz jeszcze SNATa dla sieci wewnetrznej dla WWW. Tzn. musisz zmienic adres zrodlowy (SNAT) pakietow wysylanych z sieci lokalnej na adres zewnetrzny na port 80 ---> adres IP (wewnetrzny) routera.

http://www.faqs.org/docs/iptables/targets.html#DNATTARGET
Bakus
Zazwyczaj jeżeli w sieci wewnętrznej poda się adres zewnętrzny, to router tego nie będzie w stanie przeadresować, bo zapytanie będzie skierowane właśnie do niego...

U mnie w sieci po wywołaniu zewnętrznego IP otrzymuję stronę konfiguracyjną routera.
Rozwiązanie problemu:
1. w pliku c:\windows\system32\drivers\etc\hosts poustawiać domeny (lokalne, lub globalne - to bez znaczenia) na adres serwera w sieci wewnętrznej. Plik winien być taki sam na każdym komputerze w sieci lokalnej. W tedy wystarczy wywołać wpisaną nazwę i będzie dobrze.
2. Używać wewnątrz sieci wewnętrznej adresu IP komputera w sieci wewnętrznej.
3. Postawić serwer DNS wewnątrz sieci, który będzie ustawiony w opcjach połączenia z siecią i na nim ustawić adresu wewnętrzne jak i przekierowanie zapytań o domeny inne niż wewnętrzne do innych (zewnętrznych) serwerów DNS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.